Svensk opera på Kuba

malmo-akademiska-kor-small

Malmö Akademiska Kör & Orkester har blivit inbjudna att genomföra en turné på Kuba. Solister på resan blir tenoren Rickard Söderberg och trumpetaren Per Ivarsson. Den 16 juni bär det av till Kuba för 80 musiker som kommer att spela på landets nationalscener. Intresset för konserterna har varit stort, och en extra konsert har satts in i Havanna.
Vi bjuder bla på musik av våra nationalklenoder Alfvén, Wikander och von Koch, säger dirigenten Daniel Hansson. Rickard Söderberg bidrar med sin vackra stämma och vi har även ett spännande uruppförande av alldeles färsk svensk orkestermusik av Tobias Broström med MSOs förstetrumpetare Per Ivarsson som solist. Vi är väldigt glada över våra två solister som följer med på den här resan.

Repertoaren består främst av nordisk musik på värdlandets begäran. Fem konserter kommer att uppföras och Rickard Söderberg ser fram emot att få sjunga på Kubas mest prestigefulla scener.
Kuba är ett land med stolta konserttraditioner och jag ser verkligen fram emot att få ta del av atmosfären, säger Rickard Söderberg. Samtidigt vet jag att det innebär en eländig flygresa, och jag är hård mot mig själv när det gäller klimatkompensation. Jag har köpt närmare hundra träd från bl.a. Viskogen, IM och EttKlickFörSkogen och utsläppsrätter motsvarande 2 ton Co2. Dessutom kommer Greenpeace få en extra slant.

Rickard, sin vana trogen, är inte är rädd för att sticka ut hakan, även om det kommer bli på ett annat sätt än när den store sångaren Caruso besökte Nationalteatern i Santa Clara på 20-talet. Caruso sjöng Verdis opera Aida, när det briserade en bomb och han var tvungen att springa ut på gatan i full kostym och scensmink.
Polisen måste trott att han var helt skogstokig i sin clownkostym och de arresterade honom. Samma tiljor ska jag beträda, men jag hoppas jag inte blir arresterad jag också. Däremot är jag inte rädd för att säga ifrån, ens på Kuba. Jag har varit i kontakt med bl.a. ILGA, Amnesty och RFSL inför mitt besök för att få reda på hur mycket jag vågar säga.

Det är Kubas Kulturministerie som står bakom konserterna som anordnas på flera av de större scenerna runt om på Kuba.
Det är såklart fantastiskt att bli inbjuden från högsta ort till konserter som dessa, men jag hoppas att jag också kommer få möjlighet att se ”verklighetens Kuba” och inte bara prydlig representation. För hur exotiskt och spännande det än kan verka på ytan får man inte glömma bort att det är en diktatur i upplösning som samsas med ett av världens hårdaste fängelser på en liten ö som årligen drabbas av fruktansvärda naturkatastrofer. Där behövs musik för att sprida ljus och glädje där!

Turnédatum
19/6 Basílica Menor de San Francisco de Asís, Havanna
20/6 Teatro Terry, Cinfuegos
22/6 Teatro Caridad, Santa Clara
23/6 Konserthuset, Matanzas
25/6 Konserthuset, Havanna

2 reaktioner på ”Svensk opera på Kuba”

  1. Greenpeace?
    Dom sysslar ju med brottsliga handlingar.
    Varför inte stödja Hells Angels oxå?

  2. Jo, och både FN-soldater och Hells Angels bär vapen så det är väl samma sak det med. Försöker man ”diskutera” på ett småbarns nivå så kanske man inte borde säga någonting alls.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen