Stockholms stads musiker ska få betalt

Kultur- och idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) skriver följande:

Stockholms musiker ska få betalt

– Musiker som anlitas av Stockholms stad ska få skäligt betalt och ett skrivet avtal. Stockholms stad har tidigare som första kommun beslutat att följa KRO:s avtal om konstnärsersättning. Nu går vi vidare med att säkra skälig betalning även för musiker.

Det säger kultur- och idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) med anledning av att kulturförvaltningen får i uppdrag att se över situationen för musiker som anlitas av staden och av verksamheter som får stöd av staden. Uppdraget är en del i ett program för att förbättra musiklivet i Stockholm.

– Även verksamheter som får kulturstöd från staden och anlitar musiker, ska betala vit och skälig ersättning. Detta bör kunna vara ett villkor för stöd.

– Vi sjösätter nu ett helt program för att förbättra förutsättningarna för musiklivet i Stockholm. Bland annat vill vi uppmuntra till mer musik på gator och torg. Till skillnad från i Göteborg där snaran mot gatumusikanter dras åt, ska det i Stockholm bli lättare att spela på gator och torg, avslutar Madeleine Sjöstedt (FP).

I programmet ingår följande nya uppdrag:

Nya uppdrag:
Skrivna avtal och skäligt betalt till musiker
Stockholmskultur i kulturfestivalen
Fler replokaler
Mer samarbeten mellan institutioner och fria grupper
Samarbeta med ett nytt musikhus
Fler musikanter på gator och torg
Underlätta för festivaler och musikarrangemang

Påbörjade uppdrag:
Livecheckar för mer livemusik
Kvalitet i kulturskolan – nytt uppdrag för Kulturskolan
Synliggöra osynliga konstnärer
Kulturdirekt – samarbete inom det fria kulturlivet

Rulla till toppen