Stipendium till Spagettioperans grundare

charlotta-huldtCharlotta Huldt, operasångerska, regissör, konstnärlig ledare och grundare av Spagettioperan, Reginateatern i Stockholm, har tilldelats Claes Fellboms stipendium för utveckling och förnyelse av operakonsten.

Charlotta Huldt tilldelas stipendiet ”för hennes självuppoffrande och engagerade arbete med Spagettioperan Regina”.

– Eftersom det intresserar mig hur man kan gå ut till nya publikgrupper med opera och framföra opera på nya sätt, blev det naturligt att jag i och med instiftandet insåg att det Charlotta gör på sin spagettiopera, verkligen är något alldeles unikt och eget. Hon ger opera en helt ny förpackning. Och eftersom hon, trots minimala ekonomiska resurser, ändå har lyckats höja den konstnärliga kvalitén allt eftersom, så kanske detta pris kan uppfattas som en uppmuntran för just detta arbete, säger Claes Fellbom.

Charlotta Huldt är utbildad vid Kungliga Musikaliska Akademien i Danmark och vid Operahögskolan i Stockholm. Hon har även tilldelats Jenny Lindstipendiet. Tillsammans med sin man startade Charlotta Spagettioperan på Reginateatern i Stockholm 1997. Under två år drev de även Ystadsoperan. Charlotta har regisserat ett tjugotal operor, översatt över tio libretton, arbetat som scenograf, koreograf och allt annat förenat med operaproduktion. Hon har fortsatt sin sångkarriär och sjungit roller som Marie i Die Tote Stadt, Cherubin i Figaros bröllop, Dorabella i Così fan tutte, Rosina i Barberaren i Sevilla, Adina i Kärleksdrycken med flera.

Claes Fellboms stipendium instiftades i samband med att Folkoperans grundare och före detta konstnärliga chef, Claes Fellbom, avtackades i maj 2008. Claes Fellboms stiftelse är en fond som vänder sig speciellt till sångare, regissörer och repetitörer (utbildade vid operahögskola eller motsvarande) som vill starta fristående operaprojekt utanför institutionerna. Projekten ska ha som konstnärligt syfte att bredda och fördjupa intresset för opera särskilt bland operaovana publikgrupper. Prissumman är på 30.000 kr och Charlotta Huldt är den första stipendiaten.

Rulla till toppen