Stim delar ut stipendier

Kompositörerna och musikerna Jonas Pietikäinen och Oskar Larsson samt Linda Rudin från Umeå är tre av de drygt hundra musikskapare från hela landet som på fredag får stipendier från Stim. De får då ta emot 25 000 kronor var vid en ceremoni i Stimhuset i Stockholm.

Jonas som kommer från Kiruna och Oskar som kommer från Hovmantorp bor i dag båda i Västervik, där de träffades under sina studier på Visskolan. De har skrivit musik och spelat tillsammans sedan studietiden, nu senast i gruppen De Tre (tillsammans med slagverkaren Hannes Autio-Pudas). De har sina musikaliska rötter i visan, men har en tydligt egen stil, förklarar Jonas.

Vi skriver visor med dragning mot rock, blues och country. Eller som vår trummis syster kallade det: ”visor med variation”.

Pengarna från Stim kommer vid precis rätt tidpunkt, berättar Jonas.

Att få ett Stimstipendium nu var helt perfekt. Vi tänker använda en del av pengarna till att spela in en skiva i början av året. Resten går åt till att överleva tills säsongen drar igång framåt maj. Det betyder att vi kan ägna våren åt att skriva nytt material i stället för att jobba med något helt annat. Jag har faktiskt också planer på att köpa en instrumentsåg.

Linda Rudin spelar bas i dirtcore-bandet Scumkill. Materialet till bandet skriver hon tillsammans med övriga medlemmar, men hon arbetar också på en solokarriär som sångerska.

Soloprojektet är roligt för jag får göra allt själv, skriva musik, producera, sjunga och spela alla instrument. I somras släppte jag en EP och förhoppningsvis blir ett fullängdsalbum färdigt till nästa sommar. Stipendiepengarna kommer att gå direkt in i arbetet med plattan.

Kontrasterna mellan Scumkills repertoar och Lindas soloprojekt kunde knappast vara större, förklarar hon.

Musiken jag skriver till mig själv är lugn, akustisk musik med fokus på bra texter. Det är musik man sitter och myser till. När man myst färdigt kan man ju alltid lyssna på Scumkill där vi spelar ganska hård musik.

Stim-stipendierna, som delas ut en gång om året, finansieras genom att Stim avsätter tre procent av intäkterna från musikframföranden i Sverige. I år fördelas nästan fyra miljoner kronor till 106 kompositörer.

Rulla till toppen