Sibille Attar med flera till Storsjöyran

Upptäck Sibille Attars euforiska pop, norska storstjärnan Ida Jenshus, singer-songwritern Little Children och indierockbandet First Love, Last Rites. Alla är de klara för Storsjöyran!

Sibille Attars röst har tidigare hörts med band som [ingenting], Speedmarket Avenue och The Bear Quartet. Men det är först nu när hon i eget namn stigit fram i rampljuset som musiksverige uppmärksammat henne talang. Solodebuten ”Sleepyhead”, som kom i februari, föregicks av en massiv hype som visade sig ha full täckning. Sibilles popmusik har beskrivits som lika delar lättillängligt charmig som dramatisk omtumlade. I sommar spelar Sibille Attar på festivaler som Hultsfred, Siesta, Popadelica och självklart Yran.

Ida Jenshus (NO). Ida Jenshus går från klarhet till klarhet. Nyligen belönades hon med en Grammis för albumet ”Someone to love” och det är tredje albumet i rad som ett album från henne kniper det prestigefyllda priset. Idas musik befinner sig i gränslandet mellan bluegrass och country. Under den senaste stora turnén genom Norge var alla konserter – från norr till söder – helt utsålda. För några år sedan Yrandebuterade på Ida på festivalens allra minsta scen. Nu är nog bara en tidsfråga innan Petter Northug får finna sig i att vara den n ä s t mest kända personen från Nord-Trödelag.

Little Children är vad Linus Lutti kallar sig när han skapar musik med drag av Nick Drake och José Gonzales. Hans andra album ”In Hau” släpptes av INGRID, bolaget som drivs av ett artistkollektiv bestående av namn som Lykke Li och Miike Snow. Det har fått uppmärksamhet såväl på hemmaplan som i USA där han nyligen turnerat, bland annat på South By Southwest i Austin och som förband till Shout Out Louds. I samma veva spelades en av Little Childrens låtar i omättligt populära TV-serien Greys Anatomy med nio miljoner tittare.

First Love, Last Rites släppte i slutet av 2012 sitt andra album ”Wasted Hearts” som möttes av idel lovord. Umeåbandet är en del av en global återkomst för shoegazepopen och dess ljudideal, ett möte mellan starka melodier och högljuda ljudväggar av distade gitarrer. Band som amerikanska Pains of Being Pure at Heart har ingjutit nytt liv I 90-talsscenen, samtidigt som genrens giganter My Bloody Valentine återuppstått. First Love, Last Rites har även uppmärksammats i Japan och Storbritannien.

Klara för festivalen sedan tidigare är bl a Bad Religion (US), In Flames, Crystal Castles (CAN), First Aid Kit, Mando Diao, Stiftelsen och Ulf Lundell, Darin, Adrian Lux, Olle Ljungström, El Perro Del Mar mfl.

Rulla till toppen