SAMI tecknar upphovsrättsavtal med Litauen

SAMI har tecknat avtal om utväxling av upphovsrättsersättningar med Litauen.

Svenska artister och musiker som medverkat på offentligt spelad musik i Litauen kommer nu via SAMI (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation) att få ersättningar för sina framföranden tack vare ett nytt avtal med det litauiska utövarsällskapet AGATA
.
Ersättningarna avser musik som spelats i radio eller i annan offentlig miljö som t.ex. på restauranger eller i butiker. Avtalet gäller nyttjanden från och med insamlingsåret 2009. På motsvarande sätt kommer SAMI att utbetala ersättningar som insamlats i Sverige till AGATA i Litauen. Den första utväxlingen av insamlade ersättningar beräknas äga rum nästa år.

Tidigare i år har SAMI tecknat avtal med EEL i Estland, GDA i Portugal och Credidam i Rumänien.

SAMI (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation) är en intresseorganisation för svenska artister och musiker som bildades 1963 på initiativ av musikers och artisters fackliga organisationer. SAMI:s uppgift är att tillvarata och främja de utövande artisternas och musikernas rättigheter och ekonomiska intressen inom ramen för svensk och internationell upphovsrättslagstiftning. SAMI har över 20 000 anslutna svenska musiker och artister.

Rulla till toppen