Romanskonsert på Nationalmuseum imorgon

romanskonsert-nationalmuseum-20090617

Onsdag 17 juni kl 20: Romanskonsert med hovsångare Karl-Magnus Fredriksson och Gunnel Lundberg, piano.

Lyssna till hovsångare Karl-Magnus Fredriksson, en av Sveriges främsta barytonsångare, och Gunnel Lundberg på piano.

Onsdag 24 juni kl 20: Jazzkväll med Peter Asplund, trumpet, och Jacob Karlzon, piano

Peter Asplund och Jacob Karlzon samarbetar sedan mer än tio år. De två har en unik kommunikation, som duo och i grupper som Peter Asplund Quartet och Jacob Karlzon Big 5. Med lysande recensioner för både konserter och skivor är dessa musikanter centralfigurer på den europeiska jazzkartan.

Förra årets nystart av Sommarnattskonserterna blev en succé och nu fylls Nationalmuseums vackra trapphall återigen av musik. Nytt för i år är att utvalda museisalar hålls öppna för konsertbesökarna, både före konserterna och i pauserna. Konserterna 17 och 24 juni är de två första av fyra sommarnattskonserter på Nationalmuseum, övriga datum är 1 juli (pianoafton med Roland Pöntinen) och 8 juli (Gästspel från Prag: Trio Smetana och Staffan Mårtensson, klarinett).

Plats: Nationalmuseums trapphall
Biljetter: 260 kr/konsert. Köps i museets entrékassa eller via Ticnet.

Karl-Magnus Fredriksson
Karl-Magnus Fredriksson är en av Sveriges främsta barytonsångare. 2004 utnämndes han till hovsångare och är sedan 1999 knuten till Kungliga Operan, där han sjungit ledande partier i bl a Barberaren i Sevilla, Figaros bröllop, Bohème, Trollflöjten, Eugen Onegin och åtskilliga Verdi-operor. Karl-Magnus Fredriksson framträder med dirigenter som Andrew Davies, John Eliot Gardiner, Frans Brüggen, Alan Gilbert och Eric Ericson. Han har gjort ett flertal inspelningar för bl a Deutsche Grammophon och BIS, och är en återkommande gäst i radio och TV.

Gunnel Lundberg
Gunnel Lundberg är utbildad för José Ribera i Stockholm och Paulo Teodori i Rom. Sedan 2002 är hon repetitör vid Kungliga Operan, efter att tidigare varit detsamma på Folkoperan under tretton år. Gunnel Lundberg är en passionerad kammarmusiker. Hon har framträtt vid festivaler som Umeå Internationella Kammarmusikfestival, Lapplands Festspel i Arjeplog, Piteå Festspel och Lyckå Kammarmusikfestival.

Peter Asplund
Peter Asplund är en av Sveriges ledande jazzmusiker. Sitt energifulla, personliga trumpetspel med djupa rötter i jazztraditionen demonstrerar han på fyra egna cd-inspelningar och på turnéer över hela världen. Han spelar med egna grupper och i Tolvan Big Band, Stockholm Jazz Orchestra, Hector Bingert’s Latin Lover Big Band och Bo Kaspers Orkester.

Jacob Karlzon
Jacob Karlzons spelstil präglas av en briljant pianoteknik och en fulländad formkänsla. Utmärkelserna har haglat genom åren. Han har jämförts med storheter som Keith Jarrett, Bill Evans och Jan Johansson. Sedan 1992 har han spelat in ett 40-tal skivor. Jacob framträder med svenska och internationella stjärnor som Billy Cobham, Kenny Wheeler, Bob Berg, Nils Landgren, Viktoria Tolstoy, Rigmor Gustafsson och Anders Bergcrantz.

Rulla till toppen