Panetoz visar en ny sida av svensk hiphop

panetoz

Glöm gangstarap. Glöm attityder och blingbling, amerikanska bilar och halvnakna brudar som sitter på motorhuvar av anledning ingen förstår.

Panetoz ställer på huvudet alla fördomar du haft om hur hiphop ska låta och hur man ska bete sig som förortskid från söder om Stockholm, världen. De har rötter i Afrika. Det hörs. De tycker att musik ska vara roligt. Det hörs. De har kämpat sedan 1997. Det märks. Ett sammansvetsat gäng som drivs av vänskap, glädjen i musiken och viljan att göra skillnad. Och de lyckas. Som de lyckas.

Dansa pausa må vara årets stora hit, men tro inte att Panetoz kommer från ingenstans. De bildades 1997 i Jordbro, de tre grundande medlemmarnas namn fick döpa gruppen (Pa Modou, Nebeyu och Tobias) och vägen mot en debutplatta hade inletts. Spelningarna började trilla in, medlemmar tillkom och soundet började ta form. De var förortskids men blev förortsidoler och förebilder för andra unga i området. Ändå fortsatte de oförtrutet sin resa för att förändra och inpräntade vart de kom vikten i att skaffa sig en utbildning, att värna om sina rötter, att vara sig själva – inga påklistrade manér eller fjantiga attityder.

2005 startade Panetoz den ideella föreningen Vägen Ut med syftet att skapa en musikstudio där ungdomarna kunde komma och spela in sin musik. Succén var ett faktum och inte bara har konceptet spridit sig till flera kommuner runtom Stockholm, man har dessutom fått kommunpris för sitt engagemang.

Panetoz motto är Skapa kaos – fast på ett bra sätt. Skapa kaos så att folk blir glada! Vänd upp och ner på fördomarna och kom ut som en bättre människa! För inte så länge sedan gick de in i en tunnelbanevagn för att skapa kaos på sitt eget sätt – resultatet ses här. Försök att inte le om det går! Videon till Dansa pausa har snart en halv miljon visningar. Det går bra nu.

Panetoz sound är grundligt förankrat i gruppens rötter och mycket inspiration kommer från afrikansk highlife – men att sjunga på svenska är en självklarhet. Levande, organiska beats blandas med klockrena gitarrmelodier och så ovanpå allt en stor dos glädje. Helt enkelt det bästa från alla världar. Bäddat för succé – och succé har det blivit. Dansa pausa har nu sålt guld, de ligger etta på Spotify, etta på Sverigetopplistan och har varit tryggt förankrade på iTunes topp 10-lista sedan flera veckor. Nu har de dessutom skrivit sitt första skivkontrakt, och det med Warner Music. Debutalbumet är snart färdigt och planeras släppas i höst.

Rulla till toppen