Panetoz vill uppmana dig att le!

För Panetoz har alltid den starkaste drivkraften varit att förändra. Det var aldrig pengarna eller attityden som var viktig, att få mest credd i pressen eller det största erkännandet. Det var att göra skillnad.

Alla medlemmarna kommer från förorten, de har alla vuxit upp under relativt knappa omständigheter i bortglömda miljonprogram där politikerna som mest passerar i sina leasade, dyra bilar förbi vägskyltar med stadsdelsnamn som mest förknippas med strul och kanske lite med påflugna, lokala invånare som pratar med annorlunda dialekt och som dessutom mest vill ha saker från en. Saker som fritidsgårdar, aktivitetsstöd, kanske en basketbollplan.

Historien om Panetoz och deras ideella organisation Vägen ut vi unga har berättats förut. Bandet har sett till att dra nytta av den mediala uppmärksamhet de fått, och mycket riktigt blomstrar organisationen. Målet är givetvis att vara rikstäckande. Det är en bit dit, men för de kids som numera har sin tillflykt i Vägen ut vi ungas musikstudior har det räckt ända till månen och tillbaka.

Nu är det snart jul, och landet går in i vintermörker. Kul för många, mindre roligt för en hel del. Hur känns det att leva här just nu, om mamma och/eller pappa sitter i fängelse, eller dricker sig redlös lagom till julhelgen? Eller kanske är så förtvivlat fattig att det inte ens finns pengar till att lyxa till julhelgen med lite extra mat? När knuten i magen växer sig stenhård för att skolkamraten ofrånkomligen kommer att fråga om någon vecka eller två vad man fick i julklapp – och kommer det märkas att man ljuger när man drar till med något, vad som helst, för julklapp fick man inte i år. Och detta i ett land där man drar upp halsduken över ansiktet, mössan ner mot näsroten, axlarna upp mot öronen, allt för att skydda mot kylan. Och ingen ler.

Men lite skillnad kan man göra. Det kan räcka att man får ett leende emot sig på bussen, på tunnelbanan, på trottoaren. Någon som såg en, vem som helst. Ett underverk, det vackraste man kan finna. När du ler mot mig känner jag hur smärtan börjar försvinna.

Så Panetoz drog igång en kampanj för att få folk att le lite mer. Under hashtaggen #leförmig har de bett fansen ladda upp alla sina vackraste le-bilder och så gjorde man en video av detta, som har premiär idag, precis nu, vid lunch dags dato 12-12-12. Eftersom tilltaget blev en sådan succé har man bestämt sig för att fortsätta, och nu kommer istället Panetoz fram till nyår lägga upp en fanbild om dagen på sin facebooksida, med den vackraste leförmig-bilden.

”Vi ser dom, kidsen, vi fattar hur dom kämpar. Vi vill sprida kärlek! Folk är så instängda den här årstiden, man behöver vänliga ansikten omkring sig. Bestäm dig för att le mot någon som du inte känner varje dag, så märker du vilken skillnad du kan göra. Om någon börjar le smittar det! Kom igen Sverige, Le för mig!” säger Pa Modou, en av bandets originalmedlemmar.

Panetoz minialbum Le för mig finns nu på Spotify,och den officiella videon till just Le för mig kan ses nedan likväl som fansens Le för mig-video via Instragrammade bilder.

Panetoz är:
Pa Modou Badjie
Nebuyu Baheru
Johan Hirvi
Njol Ismaile Badjie
Daniel Nzinga

Rulla till toppen