Ny skiva med Björn Afzelius och Mikael Wiehe

wiehe-afzelius-olympiska-natter

Åren 1982 till 1997 gjorde Björn Afzelius och Mikael Wiehe – dessförinnan medlemmar i gruppen Hoola Bandoola Band – tillsammans över 300 spelningar som duo. De inledde 1982 i Sveriges Televisions ”Måndagsbörsen” och avslutade femton år senare med ett framträdande i norska Opdal.

Trots att de båda två parallellt hade framgångsrika solokarriärer menade många att de var som allra starkast tillsammans. Att deras särarter som låtskrivare, sångare och poeter framträdde allra bäst när de kontrasterades mot varandra. Därför har senare dokumentationer av samarbetet väckt stort intresse. När albumet ”Björn Afzelius & Mikael Wiehe 1993 – Malmöinspelningarna” släpptes år 2004 placerade utgivningen sig mycket riktigt högt på albumlistan i såväl Sverige som Norge.

Boxen ”Olympiska nätter” innehåller 3 CD med inspelningar av Skandinaviska konserter åren 1983 till 1994, men också en DVD med en dokumentärfilm om duon. Boxen kan om man vill ses som en dokumentation av vad tusentals åskådare upplevde under de 300 spelningarna i Norden samt Latinamerika. På de tre konsertskivorna – från klubben Montmartre i Köpenhamn 1983, från Västerviksfestivalen 1985 och från en Norgeturné 1994 – finns alla de största sångerna som duon framförde: ”Sång till friheten”, ”Fågel Fenix”, ”Juanita”, ”Victor Jara”, Flickan och kråkan”, ”Ikaros”, ”Vem kan man lita på”, ”Isabelle”, ”Lindansaren”, ”Tusen bitar” och ytterligare mer än 20 sånger. Det handlar alltså om en ”greatest hits”-resa genom de mest älskade låtarna ur respektive artitsts egen katalog, men också om låtar som Hoola Bandoola spelade in. Bland låtarna finns självklart också den rusiga sång som avslutade i princip samtliga 300 konserter, ”Rock samba”.

Boxen medföljs av ett frikostigt häfte där Mikael Wiehe utan skygglappar berättar sin egen historia om vad som ledde fram till de femton duoåren, om turnéerna och vad som motiverade dem, men också om Afzelius bortgång 1999. Box-boken innehåller också en svit aldrig publicerade fotografier och sångtexter till samtliga låtar.

Med boxen som släpps 17 juni (Metronome/WMS) kommer som bonus en DVD med titeln ”Vi lever ännu”, där upptagningar från en konsert 1987 varvas med privata samtal med duon.

CD 1
Björn Afzelius & Mikael Wiehe på Montmartre 1983
1. Sång till friheten (S. Rodriguez – B. Afzelius)
2. Danslåt för yttrandefriheten (M. Wiehe)
3. Tankar i Havanna (B. Afzelius)
4. Fågel Fenix (M. Wiehe)
5. Kom hem till mej (M. Wiehe)
6. Evelina (B. Afzelius)
7. Juanita (B. Afzelius)
8. Till min kära (B. Afzelius)
9. Folkens kamp (är folkets hopp) (B. Goldberg)
10. Rocksamba (Vi klarar det) (M. Wiehe)

CD 2
Björn Afzelius & Mikael Wiehe i Västervik juli 1985
1. Victor Jara (M. Wiehe)
2. Carolina (S. Rodriguez – B. Afzelius)
3. Flickan och kråkan (M. Wiehe)
4. Ikaros (B. Afzelius)
5. Det räcker nu (M. Salazar – M. Wiehe)
6. Rocksamba (Vi klarar det) (M. Wiehe)
7. Juanita (B. Afzelius)
8. Vem kan man lita på (M. Wiehe)
9. Till min kära (B. Afzelius)
10. Folkens kamp (är folkens hopp) (B. Goldberg)

CD 3
Björn Afzelius & Mikael Wiehe i Norge 14 – 16 februari 1994
1: Isabelle (B. Afzelius)
2: Två ljus (B. Afzelius)
3: Älska mej nu (B. Afzelius)
4: Lindansaren (M. Wiehe)
5: Vem kan man lita på? (M. Wiehe)
6: Titanic (M. Wiehe)
7: Sång till friheten (S. Rodriguez – B. Afzelius)
8: Som en duva (M. Wiehe)
9: Fågel Fenix (M. Wiehe)
10: Valet (P. Seeger – M. Wiehe)
11: Ikaros (B. Afzelius)
12: Mitt hjärtas fågel (M. Wiehe)
13: Tusen bitar (A. Linnet – B. Afzelius)

Rulla till toppen