Norska donkeyboy släpper debutalbum i januari

donkeyboy

Ibland kommer det en sådan där hit som gör att du behöver antibiotika för att få ut den ur huvudet.

Ambitions är en sådan.

Den norska kvintetten donkeyboy härstammar från Drammen, precis utanför Oslo, och skriver musik så radiovänlig att man omedelbart förstår varför Nikola Tesla bara var tvungen att uppfinna radion.

Första singeln Ambitions har verkligen banat väg för donkeyboys debutalbum Caught In A Life. Singeln har (hittills) spenderat snart 30 veckor på den norska singellistan – tolv av dessa veckor som nummer ett.

Ambitions skuffades ner till andraplatsen av singeln Sometimes av… du gissade rätt: donkeyboy.

Du vet att du gör något rätt när den enda riktiga utmanaren är ditt eget band. En, får man nog säga, rätt så bra start för ett ungt band, men en tuff utmaning. Hur följer man upp denna oerhörda framgång med två klassiska poplåtar när man sedan släpper sitt album?

Uppenbarligen kom donkeyboy på det – för åtta (8!!) dagar efter albumreleasen har man nu inte bara tryggt satt sig på förstaplatsen på albumlistan, man har även sålt platina: över 30 000 sålda ex!

I Sverige släpps albumet 20 januari.

donkeyboy kommer, om de verkligen måste, att kalla sin musik för ”retrofräsch”. Musiken talar ju bevisligen för sig själv, och på denna korta tid har donkeyboy blivit nominerade som ”Best Norwegian Act” för MTV EMA samt blivit utvalda att öppna i Norge och UK för a-ha på deras kommande turné.

Kvintetten frontas av Kent (keyboards) och Cato Sundberg (gitarr) som förutom att de skriver flertalet av låtarna även delar på sånginsatserna broderligt. Dessutom har man med sig Thomas Drabløs på trummor, Peter Michelsen på gitarr/kör och Alexander Garbor Ågedal på bas/kör. donkeyboy bildades 2005 och har existerat i sin nuvarande form sedan 2007.

donkeyboy a-ha support:
Nov 2: NIA, Birmingham
Nov 3: MEN Arena, Manchester
Nov 4: O2 Arena, London
Nov 6: Spektrum, Oslo
Nov 7: Spektrum Oslo

Några mycket trevliga fakta:
debutsingeln Ambitions höll förstaplatsen på officiella norska singellistan 12 veckor i rad och har sålt 4xplatina (40 000)
Ambitions har legat 23 veckor (norskt radiorekord) på NRK:s A-lista
Aldrig förut har samma band innehaft både första- och andraplatsen på norska music control-listan. donkeyboy är först.

Rulla till toppen