Miss Li och Eldkvarn till Helsingborgsfestivalen

Miss Li
Miss Li
De första artisterna till Helsingborgsfestivalen, 23-25 juli är klara. I år satsas på unika inslag som Miss Li och Salem al Fakir varvat med legendariska akter som Eldkvarn. Rix FM festival väljer även i år Helsingborg och förväntas dyka upp med en starkare artistelit än någonsin.

Miss Li blev en av Sveriges allra hetaste artister under 2007 och gjorde succé under Allsång på Skansen förra sommaren. Den 1 april släpptes hennes allra färskaste album ”Dancing the whole way home”. Miss Li blandar musical, jazz, soul, pop, electric, blues och även rock i sin unika sång- och musikstil. Hennes sång ”Oh boy” har medverkat i TV serierna ”24” och ”Lost” och sången ”Don´t try” kan höras i en episod av den enormt populära serien ”Grey´s Anatomy”.

Miss Li har varit Grammynominerad för Bästa kvinnliga artist, och även varit nominerad till det prestigefyllda Rockbjörnen i kategorin Bästa kvinnliga artist och Årets nykomling. Med sig till Helsingborgsfestivalen tar Miss Li bandet som består av Clas Lassbo, Gustav Nahlin, Lars Åhlund, Sonny Boy Gustafsson, Johanna Dahl-Cello och Magnus Wiklund.

Återkommande succékavalkaden Rix FM dyker upp under festivaltorsdagen med både etablerade artister och en del stjärnskott, alla gemensamt att det är de största artisterna som spelas i radio.

Salem al Fakir är yrkesmusiker i flera genrer och hans personliga blandning av soul och folkmusik har redan gett honom smeknamnet Sveriges Stevie Wonder. Hans föräldrar satte tidigt honom och hans fem syskon i instrumentlektioner hos privatlärare. Redan fyra år gammal började Salem att spela fiol och har utvecklats till en erfaren klassisk violinist. Salem har spelat med artister som Robyn, Wille Crawford och hiphopgruppen Snook och 2008 kammade han hem hela fyra stycken grammisar för bästa nykomling, bästa manliga artist, bästa kompositör och bästa producent på Grammisgalan.

25 mars släppte Salem al Fakir sitt nya självproducerade album ”Astronaut”, uppföljaren till publiksuccén och platinasålda ”This is Who I Am” som släpptes 2007. Under året som gått har Salem, förutom att sitta i studion och arbetat på det nya albumet, turnerat runt i hela landet, spelat med Sveriges Radio Symfoniker på Berwaldhallen och omarbetat sin låt ”It’s only you (part II)” för Volvos XC60 reklamfilm. I och med skivsläppet kommer Salem att turnera runt i Sverige.

– Det ska bli otroligt kul att åka på turné igen. Jag längtar efter att få spela de nya låtarna live säger Salem.

Vem har inte hört talas om Plura med sitt Eldkvarn? Bandet har funnits i hela 38 år och blivit lite av en institution inom svensk musik. I november kom bandets nya skiva Hunger Hotell.

– Redan förra året var trycket på oss att boka in bandet men vi valde att vänta till i år, jättekul med tanke på att de då i år även kan spela låtar från deras senaste album, avslutar Bertil Alm.

För mer information se: www.helsingborg.se/festival

1 reaktion på ”Miss Li och Eldkvarn till Helsingborgsfestivalen”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen