Matz Bladhs släpper nytt album

matz-bladhs-2009

Det blir en god jul med Matz Bladhs i år.
Det populära dansbandet firar 40 år genom att släppa sitt 25:e album, ”Entré” (Warner/Mariann), den 23 december.
Folkkäre sångaren Göran Lindberg repar sig från en nackoperation och kan se tillbaka på en nästan 50 år lång karriär i musikens tjänst:
Det som känns viktigast för mig är när jag får höra att min musik har hjälpt människor att överleva, säger han.

Om man ska tro webbuppslagsverket Wikipedia är ”Entré” alltså den 25:e plattan i ordningen för Falkenbergs dansande flaggskepp Matz Bladhs. Då är otaliga samlingsskivor och nyutgåvor oräknade.

Är det så många? Man får nästan en chock när man börjar tänka på det, skrattar Göran Lindberg på telefon från hemmet i Nora.

Han berättar mycket och länge om den nya skivan, som är orkesterns första studioalbum sedan 2006. De två senaste har sålt bra och varit en blandning av nyinspelningar av gamla favoriter och helt nytt material.

Det konceptet har vi gått ifrån på ”Entré”. Här är det uteslutande nya låtar, uppblandade med några covers som vi aldrig gjort tidigare, säger Göran Lindberg.

Bland de tolv nya sångerna finns bland annat en tolkning av Ray Charles-klassikern ”I can’t stop loving you”. – Alla har spelat in den, från Elvis till Sinatra. Det är bara vi som inte har gjort den. Nu kände vi att det var dags!

Peter Grundström, Steinar Storm Kristiansen, Ulf Georgsson och Thomas Berglund är några kompositörer som bidragit med färskt låtmaterial till plattan. ”Entré” produceras av Rutger Gunnarsson, och vad passar då bättre än att den legendariske Abba-basisten rattar en nyinspelad instrumental version av Björn och Bennys ”So long”?

Rutger var ju med redan på Abbas tid och har alla förutsättningar att göra nåt riktigt fint av ”So long”, säger Göran Lindberg.

Saxofonisten Joakim Andersen har fått fria tyglar i studion i nämnda nummer, och Göran Lindberg låter förtjust när han berättar att Matz Bladhs nu delvis återgår till det sound de hade på förre blåsaren Janne Anderssons tid i början av 2000-talet. – Joakim kom med i bandet vid årsskiftet 2007-2008 och ”Entré” är den första platta han är med på. Det präglar förstås vårt sound, samtidigt som vi tycker att skivan är en utveckling framåt, säger Göran Lindberg.

Det är några år sen Matz Bladhs spelade in en Elvis-låt. Nu finns rockkungen med igen i numret ”She’s not you”. Och ”Lille du” är danska Gasolins paradnummer från 70-talet i dansbandsversion.

Det ska bli väldigt spännande att se hur publiken tar emot ”Lille du”, säger Göran.

På 50-talsklassikern ”Personalities” greppar gitarristen Lars-Olof ”Lollo” Karlsson mikrofonen med den äran.

Några låtar från Göran Lindbergs egen penna blir det inte den här gången. Ett och annat utkast ligger hemma i byrålådan, men inget som hann bli helt färdigt.

Men låtskrivandet är ingalunda lagt på hyllan. Frånvaron av egna kompositioner beror på helt andra saker: de senaste månaderna har Göran Lindberg vilat upp sig efter en komplicerad operation, som förhoppningsvis gör honom fri från åratal av smärtor i ryggen och nacken.

Läkarna upptäckte förträngningar i ryggmärgens nervbanor som påverkade motoriken i kroppen. Jag har gått på smärtstillande i flera år, och det har varit ganska kämpigt. Fullt återställd vet man inte om jag blir förrän om ett och ett halvt till två år, berättar Göran Lindberg.

Conny Nilsson, känd från Berth Idoffs och Erik Lihms, och förre Cavalkad-sångaren Lasse Eriksson, har vikarierat i Matz Bladhs under Göran Lindbergs sjukdomstid.

Jag får rapporter hela tiden och det har gått väldigt bra för mina vikarier. Conny kom in på förslag från mig. Våra röster är ganska lika och grabbarna slapp ändra alltför mycket i tonlägena, berättar Göran, som hoppas vara tillbaka på scen igen under december månad.

Något riktigt jubileumsfirande har Matz Bladhs inte hunnit med ännu. Men nya plattan blir en sorts markering och framöver hoppas bandet kunna uppmärksamma de 40 gångna åren lite extra.

Egentligen skulle plattan ha kommit ut tidigare, men min operation kom emellan. Det får bli ett lite försenat firande istället.

Matz Bladhs bildades i Falkenberg 1969. Den nuvarande sättningen består av Göran Lindberg, sång, Lars-Olof ”Lollo” Karlsson, gitarr och sång, Mattias Eriksson, trummor, Niclas Olén, klaviatur, och Joakim Andersén, saxofon. Matz Bladhs är ett av Sveriges mest populära dansband. Till orkesterns mest folkkära låtar hör ”Senorita”, ”Aj aj aj (Jag svävar i det blå)” och ”Vid Silverforsens strand”. ”Entré” är Matz Bladhs 25:e studioalbum.

Rulla till toppen