Mats Bergmans släpper nytt album med ny sångare

Nightlife VIP

Limousinen är framkörd och röda mattan har rullats ut för dansbandet Mats Bergmans från Nyköping. Men ”Premiär” är inte bara namnet på bandets nya cd, som släpps 16 september. Det är också första plattan med nye sångaren Linus Lindholm bakom mikrofonen.

– ­ Vi vill markera att vi tar ett nytt steg framåt musikaliskt, säger kapellmästaren Magnus Nyman.

Linus Lindholm har på bara ett år etablerat sig hos bandets publik. Mats Bergmans har medvetet jobbat på att förändra repertoaren för att ge honom en chans att profilera sig och slippa de självklara jämförelserna med företrädaren Jonas Näslund. Som ett led i förnyelsen har hela 35 nya låtar repeterats in med den nye frontmannen.

– Inspelningen av Teddy Thompsons hit ”In my arms” markerar att vi tar ett nytt steg framåt musikaliskt på nya plattan. Linus Lindholm är 25 år, det gör att vi inte kan hålla på och spela de riktigt gamla låtarna längre. Vi måste blicka framåt, säger Magnus Nyman.

Ett annat exempel är ”Kungen av sommaren”, en låt skriven av Mats Larsson och Åsa Karlström – det svenska radarparet som låg bakom Mats Bergmans Guldklaven-hyllade ”Kan du hålla dom orden” för några år sedan.

– Den påminner lite om ”In my arms”. Det är inte pop men ändå lite fräschare än den traditionella dansmusiken, säger Nyman.

Han lyfter också fram ”This little girl of mine”, en 50-talsklassiker som ursprungligen spelades in av Ray Charles och The Everly Brothers. ”Premiär” innehåller även låtar av välkända namn som Elisabeth Lord och Tommy Gunnarsson, Dan Attlerud, Martin Klaman och den tidigare sångaren Lasse Eriksson. Och Linus Lindholm kliver fram som låtskrivare i en sång han skrivit tillsammans med Ulf Georgsson.

Mats Bergmans kapellmästare har bara gott att säga om bandets nyaste och yngste medlem:

– Linus är en fantastisk kille, duktig på att sjunga, spela och skriva låtar. Han jobbar också väldigt bra mot publiken framme vid scenkanten. Det var ett otroligt lyckokast för oss att hitta honom.

Magnus Nyman tillhör de riktiga veteranerna i det populära Nyköpingsbandet. Tillsammans med Gullmar Bergman har han varit medlem sedan starten 1987, då Mats Bergmans bytte namn från Sjösagrabbarna.

2007 firade orkestern sitt 20-årsjubileum efter otaliga succéer på Svensktoppen och framgångar i Guldklaven-galan. I dag är Mats Bergmans ett av landets största dansband, men genombrottet kom inte över en natt.

– Vi slog inte igenom med buller och bång, utan har tagit den långa vägen, arbetat oss fram och jobbat målmedvetet. Det känns som att vi står på en stark grund, säger Magnus Nyman.

Mats Bergmans består av Linus Lindholm, sång, Magnus Nyman, sax och bas, Gullmar Bergman, keyboard, Mikael Eriksson, gitarr, och Torbjörn Kempe, trummor. 1994 vann Mats Bergmans Dansbands-SM i Sunne, 2003 belönades de med Guldklaven i kategorin Årets Dansband. Bandet har haft sammanlagt fem låtar på Svensktoppen. ”Premiär” är orkesterns sjätte studioalbum.

Rulla till toppen