Massive Attack släpper nytt album i februari

massive-attack-2009

De brittiska trip hop-pionjärerna Massive Attack kommer att släppa sitt femte studioalbum ”Heligoland” den 8 februari nästa år. På skivan medverkar en rad olika gästsångare såsom Damon Albarn, Hope Sandoval, Martina Topley-Bird, Guy Garvey och Tunde Adebimpe. Den långvariga samarbetspartnern Horace Andy återvänter tillsammans med originalmedlemmarna Robert Del Naja och Grant Marshall. Damon spelar även bas på låten ”Flat Of The Blade” samt keyboards på ”Splitting The Atom” och Adrian Utley från Portishead kan höras lira gitarr på ”Saturday Come Slow”.

”Heligoland” består av följande låtar:
Pray For Rain – featuring Tunde Adebimpe
Babel – featuring Martina Topley-Bird
Splitting The Atom – featuring Robert del Naja/Grant Marshall/Horace Andy
Girl I Love You – featuring Horace Andy
Psyche – featuring Martina Topley-Bird
Flat Of The Blade – featuring Guy Garvey
Paradise Circus – featuring Hope Sandoval
Rush Minute – featuring Robert del Naja
Saturday Come Slow – featuring Damon Albarn
Atlas Air – featuring Robert del Naja

De senaste tre åren har Robert Del Naja till stor del ägnat åt att skriva och producera musik till filmer och dokumentärer, bland andra ”Trouble In The Water”, ”44 Inch Chest”, ”In Prison My Whole Life” och ”Gamorra”. För den sistnämnda så belönades han med ett David Di Donatello-pris för bästa sång, den italienska motsvarigheten till Academy Awards.

Massive Attack fick tidigare i år motta utmärkelsen ”Outstanding Contribution to British Music Award” vid Ivor Novello-galan som hålls varje år i London och bär namn efter den brittiska kompositören Ivor Novello, en av de mest populära underhållarna i Storbritannien i början av 1900-talet. Både Benny Andersson och Björn Ulvaeus har tidigare belönats med priser vid galan och så har även en rad giganter ur den brittiska pophistorien såsom John Lennon, Phil Collins, Kate Bush, Blur, Coldplay och David Bowie bara för att nämna några.

Massive Attack kommer i början av februari att göra några spelningar i hemlandet där en andel av biljettintäkterna kommer att skänkas till HOPING-stiftelsen som arbetar med palestinska flyktingbarn.

Rulla till toppen