Malmö Symfoniorkester firar Mendelssohn

Nästa vecka uppmärksammar Malmö SymfoniOrkester att den tyske tonsättaren Felix Mendelssohn föddes för 200 år sedan, den 3 februari 1809. Han hyllas med två konserter, där Rainer Honeck från Wienerfilharmonikerna medverkar som dirigent och på torsdag 5 februari även som violinsolist i Mendelssohns Violinkonsert. På torsdagsprogrammet finns även fjärde symfonin, ”Den italienska” och den välkända uvertyren till En midsommarnattsdröm. På Efter jobbet-konserten onsdag 4 februari framförs en Oktett samt fjärde symfonin. Veckan avslutas med Nallekonsert lördag 7 februari, denna gång handlar det om dinosaurier till tonerna av bl a John Williams Jurassic Park theme.

RAINER HONECK, DIRIGENT & VIOLINSOLIST
Det har blivit en lika självklar tradition för MSO att gästas av Stehgeiger Rainer Honeck på Trettondagsaftons Wienerkonsert som att se honom i TV-rutan på Nyårsdagen, då som konsertmästare för Wienerfilharmonikerna. Nu återvänder han för att tillsammans med MSO fira Mendelssohns 200-årsdag. Rainer Honeck är född i Nenzing, Österrike, och började spela violin vid sju års ålder. Han vann första pris i Jeunesse Musicale-tävlingen i Wien 1977, vilket gav honom ett studiestipendium från Dr Karl Böhm-stiftelsen. År 1981 började Rainer Honeck spela både i Statsoperans orkester och i filharmonin i Wien. Tre år senare avancerade han till konsertmästartjänsten vid operan och sedan 1992 är han konsertmästare i Wienerfilharmonikerna. Sedan dess har han bl a hunnit med ett antal av de populära Nyårskonserterna som årligen TV-sänds världen över från Musikverein i Wien. Honeck är dessutom välrenommerad som solist och framträder främst i hemlandet, men också runtom i Europa, bl a på Promskonsert i Royal Albert Hall, London samt i USA och Japan. Honeck har spelat in Dvoráks och Mendelssohns violinkonserter tillsammans med Pragfilharmonikerna för skivmärket Pony Canyon. Han är även en aktiv kammarmusiker som ledare för Wiens stråksolister sedan 1982 och som primarie för Wienensemblen sedan 2000, med vilka han gjort ett stort antal radio-, TV- och CD-inspelningar. Den senaste utmaningen för honom har varit att dela med sig av sina många års orkestererfarenheter i rollen som dirigent eller som Stehgeiger (kombinerad violinist och dirigent, ett av de ursprungliga sätten att leda orkestern med stråken som taktpinne). Rainer Honeck ville experimentera med denna gamla metod och har vunnit stort gehör för den hos både musiker och publik bl a i Österrike, Italien och Japan.

Rainer Honeck spelar på en Stradivariusviolin från 1714, ett instrument som ställs till hans förfogande av Bank Austria.

PROGRAM

Malmö Konserthus
Onsdag 4 februari 2009 kl 18.00

Den italienska/Efter jobbet

Malmö SymfoniOrkester
Rainer Honeck, dirigent
Rainer Honeck samt ur MSO: Jörgen Svensson, Håkan Rudner, Klas-Göran Wahlgren, Gunnar Jedvik, Rein Ader, Niels Ullner och Samuli Örnströmer framför Mendelssohns Oktett

Felix Mendelssohn: Oktett
Felix Mendelssohn: Symfoni nr 4, ”Den italienska”

———————————–

Malmö Konserthus
Torsdag 5 februari 2009 kl 19.30

Mendelssohn 200 år

Malmö SymfoniOrkester
Rainer Honeck, dirigent & violinsolist

Felix Mendelssohn: En midsommarnattsdröm, konsertuvertyr
Felix Mendelssohn: Violinkonsert e-moll
Felix Mendelssohn: Symfoni nr 4, ”Den italienska”

———————————–

Malmö Konserthus
Lördag 7 februari 2009 kl 12.00, 14.00 och 16.00

På liv och död med Al
NALLEKONSERT®

Malmö SymfoniOrkester
Per-Otto Johansson, dirigent
Torbjörn Lillieqvist, nallevärd
Elever från Skånes musik- och kulturskolor medverkar (denna konsert särskilt fokus på tuba)

Maurice Ravel/arr Christoffer Nobin: Boléro
Gullan Bornemark/arr Dan Bornemark: Nallesången
John Williams: Jurassic Park theme
Gustav Mahler: Symfoni nr 3: inledningen av sats 1
Modest Musorgskij: Kievs stora port ur Tavlor på en utställning
Igor Stravinskij/arr Christoffer Nobin: ur Våroffer
Trad arr Björn Claeson: Krokodilen i bilen
Modest Musorgskij: Tuilleries ur Tavlor på en utställning
Antonín Dvorák: Symfoni nr 9, ”Nya världen”: inledningen av sats 2
Gioacchino Rossini: ur Uvertyren till Silkesstegen
John Williams: Imperial march
Carl Orff/arr Christoffer Nobin: Olim lacus colueram ur Carmina Burana
Wolfgang Amadeus Mozart: Introitus ur Requiem

Rulla till toppen