Love Olzon släpper nytt album i maj

love-olzon-fri-fran-dig

Den 27 maj släpper Love Olzon sitt sjätte album ”Fri från dig” (another.records). ´

Jakob Love Ryman Olzon föddes i Lahäll den 15 december 1970. Han uppfattades som ett någorlunda harmoniskt barn, trots att han hade en massa märkliga allergier och i tioårsåldern drabbades av märkliga hörselhallucinationer. Den senare åkomman förklarades av läkarexpertis med att hjärnan växte. En förklaring som Love Olzon själv aldrig riktigt trott på. Han växte upp med sin mamma och en storebror. Pappan (Staffan Olzon) hade dessutom sett till att Love Olzon hade två äldre halvsyskon. Det var bra, tyckte han. Det skulle komma flera syskon. Love Olzon hade (tyckte somliga) ett oförklarligt stort självförtroende som endast kunde rubbas av en barnslig hjärtesorg som då och då plötsligt anföll honom. Han var, om man sammanfattar det, en lycklig människa som var livrädd att bli borttappad. Den känslan kom senare att prägla hans relationer till kvinnor (och män också för den delen). År 1993 till exempel blev han borttappad i New York av sin dåvarande flickvän. Då bestämde han sig för att strunta i New York, resa hem till Stockholm, avbryta sina studier i litteratur- och filmvetenskap och istället satsa helhjärtat på musiken. Och så gjorde han det.

År 1995 fick han skivkontrakt och året därpå kom debutalbumet ”Love Olzon”. Den fick ett varmt mottagande och framtiden såg ljus ut. En ny era hade startat, i varje fall för Love Olzon. De två följande albumen – ”När din dag kommer” (1999) och ”En annan sida av Love Olzon” (2001) – mottogs med ännu större entusiasm av kritikerkåren, men sålde i ärlighetens namn inte särskilt bra. Inte heller psykoanalysen som Love Olzon underkastade sig en höst och följande vår fungerade riktigt som han hade tänkt sig. Fyra dagar i veckan på en divan höll på att driva honom till vansinne. ”Vad gör jag här?” frågade han sig själv. ”Och vem i helvete tror jag att jag är egentligen?” (Han skulle långt senare senare ångra sig, men då hade själva psykoanalytikern gått ur tiden.) Istället började han skriva låtar med texter på engelska och startade tillsammans med gitarristen/producenten Johan Lindström bandet The Glimmering Nobodies. De gav ut sina låtar på kassettband. Varför? Det vet vi inte. År 2004 kom Love Olzons fjärde album, ”#4”, och året därpå det femte ”Skärsände”. Samtidigt producerade han och skrev några av låtarna till Nina Kinerts debutalbum ”Heartbreaktown” (2004) och producerade även uppföljaren ”Let there be love” (2005). Efter det ägnade sig Love Olzon med att producera Ebba Forsbergs ”Ebba Forsberg” (2007) och med att under pseudonym göra låtar på engelska igen. Att skriva på svenska gick plötsligt inte; texterna blev bara pretentiösa och livlösa tyckte han.

Nu är emellertid Love Olzon tillbaka. Han bestämde sig för att flyga till New York för att om möjligt hitta sig sig själv igen (efter 16 år), sluta cirkeln och skriva material till en ny skiva. Det nya albumet ”Fri från dig” skrevs och spelades in under februari och mars i år och innehåller bland annat Alla Själars Aveny, en redan omtalad duett med Plura från Eldkvarn.

Lyssna på ”Alla Själars Aveny” här:
www.myspace.com/loveolzon

Rulla till toppen