Loney Dear på turné

loney-dear

Loney Dear
26 mars 2009 – Linköping, Herrgår’n /John Doe
27 mars 2009 – Umeå, Umeå Open /Umeå Open
28 mars 2009 – Stockholm, Debaser Medis
1 april 2009 – Göteborg, Pusterviksbaren /Woody West
2 april 2009 – Oslo, Parkteatret
3 april 2009 – Bergen, Hulen
4 april 2009 – Malmö, Debaser Malmö
5 april 2009 – Köpenhamn, Vega
6 april 2009 – Århus, Voxhall

Bakom namnet Loney Dear döljer sig multiinstrumentalisten och f.d. racerföraren Emil Svanängen. Emil växte upp i Jönköping och tog tidigt till sig sina tongivande musikaliska influenser: Kraftwerk, Depeche Mode och tidiga U2 upptod helt hans tankar. Vid åtta års ålder började han spela klarinett och utvecklade snabbt ett intresse för att kombinera synthmusik med sirlig pop. I de tidiga tonåren framträdde han som trubadur och senare ledde han en jazztrio. När Loney Dear föddes 2003 tog Emils låtskrivande en närmast manisk vändning, med tonvikt på det experimentella och en tvångsmässig perfektionism.

Längre ner hittar du videon till Loney Dears låt ”I am John”.

Efter debuten, som han släppte på egen hand, har ryktet om Loney Dear spridits i det tysta, utan att uppvakta den nyckfulla pressen. Han har också varit produktiv, 2005 kom ”Citadel Band”, ”Sologne” 2006 och ”Loney, Noir” 2007. ”Dear John” är den sista delen i ett pussel bestående av fem album. Ett kärleksbrev till sig själv, ett avskedsbrev till hans nära och kära, och ett sista gigantiskt hurra till sina lojala fans. Men detta innebär inte på något sätt slutet för Loney Dear, endast slutet på just den här resan.

Skivan är inspelad i Emils minimala studio i lägenheten och i källaren på föräldrarnas hus i Linköping. ”Dear John” är ett kontrastrikt album – det värmer dig under den kyligaste vintern och den skuggar dig i den glödheta solen. Emil har alltid strävat efter perfektion och har alltid utlovat ett mästerverk. Efter tre års arbete hoppas han att innerligt att ”Dear John” är den skivan.
Men det är inte bara på skiva som Loney Dear är lysande. Vare sig det är solo eller med fullt band i ryggen – Samuel Starck (keyboard), Malin Ståhlberg (tamburin, sång, klaviatur), Ola Hultgren (trummor) och David Lindvall (bas) – har Loney Dear under de två senaste åren förvandlats till ett gigantiskt, sockersött popfenomen att räkna med, som lämnat åhörare på båda sidor om atlanten med breda leenden.

(Nu kanske ni undrar var kommatecknet i Loney Dear har tagit vägen. Det kom uppenbarligen inte överens med resten av bandet, så de lämnade det på en bensinstation strax utanför Minneapolis.)

SENASTE SKIVSLÄPP
Det nya albumet ”Dear John” ute den 15 mars 2009.

HEMSIDA
www.loneydear.com

BILJETTER & MER INFO
www.luger.se

Rulla till toppen