Journey och UFO till Sweden Rock i sommar

Journey
Journey

Så kan vi då presentera ytterligare 4 band som kommer till årets festival. Vi börjar med det kanske mest legendariska AOR-bandet genom tiderna JOURNEY, klassisk 70-talshårdrock när den var som bäst genom UFO, melodiös hårdrock i form av kultbandet TYKETTO och så avslutar vi med ännu ett band i kultfacket, N.W.O.B.H.M i form av TANK. Bara att köpa biljett till årets bästa festival!

JOURNEY (US)
Det kanske mest legendariska AOR-bandet av dem alla fick ett överväldigande gensvar då de 2006 genomförde sin första Sverige-konsert på närmare tre decennier – på SRF, för den som inte visste det. Sedan dess har det hänt mycket i Journey-lägret: bandet har bytt sångare två gånger om, och spelat in trettonde studioplattan ”Revelation” som släpptes 2008. Skivan har fått ett fullkomligt fantastiskt mottagande, och detsamma gäller nytillkomne sångaren Arnel Pineda från Filippinerna vars röstmässiga likhet med klassiske Journey-vokalisten Steve Perry redan gjort honom till en stor publikfavorit. Det är med andra ord ett rejält nytänt och revitaliserat Journey som återkommer till SRF efter tre år, så antingen du såg dem då eller inte har du lika goda skäl att inte vilja missa dem nu.

U.F.O (UK)
UFO, som i år firar 40-årsjubileum, spelade på SRF 2004 och imponerade stort med en energi värdig ett långt yngre band. Under storhetstiden på 70-talet, när den legendariske tyske gitarristen Michael Schenker ingick i sättningen, skapade UFO ett otal låtar och album av avgörande betydelse för den melodiösa hårdrockens utveckling, främst livedubbeln ”Strangers in the Night” (1978). Under 80- och 90-talen var bandet nästan bortglömt, men det senaste decenniet har de återigen varit erkända som en kraft att räkna med. Det UFO vi får se på SRF 2009 utgörs av klassiska medlemmarna Phil Mogg (sång), Andy Parker (trummor) och Paul Raymond (gitarr/keyboards), gitarristen Vinnie Moore och tillfällige basisten Rob DeLuca – legenden Pete Way är indisponerad för att vårda sin lever… Och under våren släpps bandets tjugonde studioalbum ”The Visitor”, så glöm inte att inhandla och lyssna in dig före spelningen!

TYKETTO (US)
Detta melodiösa kultband bildades av den gudabenådade förre Waysted-sångaren Danny Vaughn och debuterade 1991 med ”Don’t Come Easy”, innehållande klassiker som ”Forever Young” och ”Wings”. Därpå kom alternativevågen, och efter två mindre framgångsrika plattor (den senare av dessa med Steve Augeri, senare i Journey, på sång) lades Tyketto ner. Sedan 2004 har de genomfört flera kortvariga återföreningar för nostalgigig, och spelningen på fjolårets Firefest gjorde bandet så taggat att de nu siktar på en ”riktig” comeback. Det Tyketto som nu gör efterlängtad Sverigedebut på SRF utgörs av tre originalmedlemmar samt nye gitarristen PJ Zitarosa – ett dreamteam för alla fans av melodiös hårdrock.

TANK (UK)
Tank blev med sin punksnabba, Motörhead-influerade hårdrock ett uppskattat tillskott till New Wave of British Heavy Metal då de debuterade med ”Filth Hounds of Hades” 1982. Deras närmast efterföljande plattor blev klassiker även de, men vid 80-talets slut hade Tanks stjärna dalat tillsammans med de flesta av deras samtida kollegors. Något decennium senare återupptog de verksamheten, men högst sporadiskt mycket på grund av sångaren, basisten och bandledaren Algy Wards bristande arbetslust. I december 2008 meddelades det att denne inte längre var kvar i bandet och att ett nytt Tank, frontat av själve Doogie White (Rainbow, Cornerstone, Yngwie Malmsteen) sett dagens ljus. Nu lägger bandet i överväxeln, bland annat med detta sitt första SRF-besök.

KLARA SPELDAGAR
Med reservation för ändringar

Onsdag – Uriah Heep, Blaze Bayley

Torsdag – ZZ Top, Twisted Sister, Hammerfall, Flogging Molly, The Tubes, Bullet, The Outlaws, Volbeat, Pain, Grand Magus, H.E.A.T.

Fredag – In Flames, Foreigner, Motörhead, Johnny Winter, Marillion, Lita Ford, Eric Sardinas, Jon Oliva’s Pain.

Lördag – Heaven & Hell, Dream Theater, Blackfoot, Riot, Forbidden, Kamelot, Europe, Immortal, Soilwork, Helstar, Kebnekajse.

HEMSIDA
www.swedenrock.com

Rulla till toppen