Joacim Cans släpper soloalbum

Alla människor har förstås flera sidor. Det är dock inte alla som vågar visa dem. Speciellt inte artister som är rädda att ändra en vinnande formel. Men Joacim Cans är ingen vanlig artist.

Många kommer nog inte att höra att det är han på nya plattan. Delvis för att det är en annan genre än han brukar befinna sig i och delvis för att det är på svenska. Men också för att han visar en annan, mer nedtonad sida av sin sång, rent vokalt. Kort sagt: Joacims Cans soloalbum är verkligen ett soloalbum, inte en förlängning av det han brukar göra i sitt band, Hammerfall.

Bland hans svenskspråkiga förebilder finns Cornelis Vreeswijk, Björn Afzelius och Thåström (den ende vars musik kan få Cans att gråta). Men kanske framför allt Magnus Johansson, som utgjort en stor influens i mer än 20 år.

Det här är inget nytt för mig, snarare saker som jag lyssnat på parallellt med mitt enorma intresse för hårdrock, förklarar han. Vi har i svensk folkmusik ett stort arv som vi måste värna om och vårda. Det känns bra att blanda upp det med modernare toner.

Albumet är producerat tillsammans med Charlie Storm, vars jobb som producent och musiker Joacim har följt i många år.

Albumet är ett gemensamt bygge. Cans beskriver Storm som ”ett geni, på gränsen till galen”.

Och det är sådana personer som kan skapa något nytt och göra skillnad, säger Joacim.

Båda har arbetat hårt på att få bort eventuella spår och manér från hårdrocken. Att hitta en röst som ligger lägre i tonart, närmare konversationens tonfall och i stort sett utan vibrato.

Cans soloalbum kan beskrivas som folkrockinspirerat, med en påtaglig nerv. Det täcker hela skalan från becksvart mörker till ljusblå himmel. Det är genomarbetat och polerat på en och samma gång.

Joacim ser fram emot albumsläppet.

Det känns oerhört spännande att ha hittat ett nytt sätt att uttrycka mig och musiken på.

”Nu kan mörkret falla” släpps den 29 oktober genom Sony Music.

Rulla till toppen