Istanbul blir kulturhuvudstad

istanbul-kulturhuvudstad-2010

I sju olika stadsdelar runtom i 16-miljonersstaden Istanbul hölls konserter, dansuppvisningar och fyrverkerispel under invigningen som nyss ägde rum.

Premiärministern Erdogan höll invigningstal, Tarkan sjöng och Turkiets främsta rock grupp Mor ve Ötesi höll utomhuskonsert i stadsdelen Kadiköy inför tusentals fans som trotsade vinterregnet.

Men det var bara början på ett späckat år med konserter, utställningar, evenemang, festivaler och spännande internationella konstellationer i en stad som förberett sig länge, väl medveten om sin historiska betydelse som kulturell nav.

Sverige representerat

Extra roligt är det att vår egen svenske regissör Tarik Saleh med sin film Metropia kommer att delta i ”!f Istanbul 2010” Internationella Film Festival som pågår 11- 21 februari. Metropia är nominerad till kategorin ”!f Inspierd” som vill lyfta fram nya former av berättande i film och teknisk innovation.

I tillägg till en stor upprustning av både världsarv och historiskt intressanta platser, hålls ett stort antal seminarier och konferenser på teman som urbanisering och hållbar utveckling. Ett väl valt tema för en stad som vuxit med 14 miljoner invånare på 40 år.

Istanbul kulturhuvudstad kommer bl.a också gästas av världsartister som U2 och Tom Waits. Stjärnkoreograferna Michael Laub, Claude Wampler och Meg Stuart tillsammans med performance/dansgruppen Rimini Protokoll kommer att sätta upp dansföreställningen Istanpoli – en performance som är baserad på deras vistelse i Istanbul under 2010. Vi kommer även kunna återse dansföreställningen ” Nefes” koreograferad av den idag bortgångna Pina Bauch. Istanbul Kulturhuvudstad kommer även bjuda på dokumentärfestivaler, Poetry Slam, modern och traditionell konst och fotoutställningar och mycket mycket mer.

Mer Information om Istanbul Kulturhuvudstad hittar ni på:
www.en.istanbul2010.org

Mer Information om ”!f Istanbul 2010” och Tarik Sahles medverkan hittar ni på:
http://2010.ifistanbul.com/en

Rulla till toppen