[ingenting] på turné i höst och vinter

ingenting

Tänk er en stad utan reklam- och neonskyltar, utan namn som trycks i ditt ansikte, skriks i ditt öra. Tänk er innehåll utan ramar.

[ingenting] bildades 2003 i Stockholm och släppte ett år senare EP:n ”Ingenting är lätt”. På hösten samma år kom det egenproducerade albumet ”Ingenting duger” som de två år senare följde upp med EP:n ”Sommardagboken” och fullängdsalbumet ”Mycket väsen för ingenting”.
Med radiosnurr i nivå med Madonna, tracksnoteringar som Lady Gaga och av Per Sinding Larsen beskriven som Sveriges nya nationalsång och en (av två från Tomhet, idel tomhet) av decenniets bästa låtar. Halleluja!.
Med deras tredje album ”Tomhet, idel tomhet” (september 2009) bjuder dem in till ”en galamiddag på slottet med Gud och Döden som bordssällskap”. Albumet är genomgående hyllat i media med idel toppbetyg. Framtiden spås vara [ingenting]. Vi skriver generationsskifte. Det behöver inte askas i hår på trötta galor för att beredas plats, ödmjukhet och sökande är lika skarpvässade pilar som poser och svordomar.

”Tomhet, idel tomhet”, tolkades i tidigare Predikaren lika beskrivande Fåfängligheternas fåfänglighet.
Klockan slår tolv, lite här och där. Människor byggde sina hus vid vattendrag innan Katrina, gjorde segel av tältduk innan hon byggde hus, sökte nuet innan drogerna. Jaga vind medan nu är, är en sammanfattning så god som någon. Det är inte hypen vi snackar om, det är livets sköra vara och förlikelse inför detsamma. Hemgång, flykt, kärlek, sorg, otillräcklighet och lust.
”Tomhet, idel tomhet” är ett album som växer, som hittar dig med direkta anslag för att sedermera bjuda dig längre in i mörkrets hjärta. Det är Jari Haapalainen som har producerat, till stora delar med Christoffer Lundquist i skånska Vallarum, med gästspel av en uppsjö röster. Alla för att vackrare klä Christopher Sanders texter. En vild blandning av stilar förgylls och kontrasteras av naken lyrik som injiceras i lyssnarens blodomlopp, stannar kvar och skvalpar runt på ett ovanligt sätt. Med en spröd röst fylld av vemod och revolt berättas det om livet på avsatsen till sig självt – det är Passolini som möter Brecht, Death Proof som möter Det sjunde inseglet.

[ingenting] har varit sparsmakade med liveframträdanden, ett sommarexklusivt på Way Out West och en releasefest under Liljholmsbrons fäste är bland dem få chanser som bjudits den senaste tiden. Men det är det ändring på. Under hösten och tidiga vintern är det vägarna som ska nötas, publiken som ska mötas. Låt oss mötas.

[ingenting] blir det första popband någonsin som står på Kungliga Dramatiska Teaterns stora scen.

DATUM
1 oktober – Norrköping, Hugo/Klubb Republik
2 oktober – Malmö, Babel
8 oktober – Linköping, Herrgår’n/John Doe
9 oktober – Göteborg, Parken
10 oktober – Uppsala, Västmanlands-Dala Nation/Velvet
27 november – Jönköping, Bongo Bar (Apt)/Big Bongo
28 november – Lund, Mejeriet (Stora salen)
11 december – Sundsvall, Stadshuset (Källarbaren)/Friday I’m In Love
12 december – Gävle, Spegeln
5 januari – Stockholm, Dramaten

BILJETTER
Biljetterna till Dramaten i Stockholm släpps på fredag. Närmare information om övriga spelningar samt biljetter (i de fall de finns tillgängliga för förköp) hittar du här.

HEMSIDA
www.nadazipp.se

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen