Grotesco-medlemmar släpper sommarsingel

Eurotechno-versionen av Tingeling, ”Tingaliin (Russian base lovers remix)”, tog Sverige med storm under melodifestivalfinalen i Globen. Den har sedan dess legat etta på digilistan i 6 veckor, toppat singellistan och iTunes, legat på tracks och svensktoppen och varit landets mest nedladdade ringsignal.

Bakom succén står humorkollektivet Grotesco med Henrik Dorsin och Micke Lindgren i spetsen. Gruppen gjorde sin nationella debut 2007 med den kritikerrosade humorserien för SVT med samma namn. Serien nominerades till tv-priset Kristallen för bästa humorserie och listades av Leif Furhammar i DN som ”årets största tv-upplevelse”.

Nu släpper gänget ett helt album som följer upp Tingeling-cirkusen; sommar-hit-plattan ”Grotescos TINGELING”. På 21 spår leker dom med Tingeling-konceptet i vitt skiljda genreparodier. Hittarna från melodifestivalen får sällskap av Pirjo Hyvinäänens tårdrypande tango ”Tingäälingi”, Don Jalapeños hårda reggaeton-floor-filler ”El Tingelino”, gubbrock-hjälten Lasse Anderssons ”Din vackraste klänningeling” och pop-prinsessan Curlstie Spearstys ”Katschingeling”.

Albumet är producerat av karaktären Rolf Pihlman, Dorsins dryga och självgoda göteborgare från melodifestivalen. Pihlman har, enligt honom själv, satt ihop ett riktigt bra sommar-album ”med en blandning av goa låtar och piss” som han tror kommer att funka för hela familjen på bilsemestern.

Artisterna på plattan är gamla och nya Grotesco-karaktärer, gestaltade av Henrik Dorsin, Micke Lindgren, Rikard Ulvshammar, Emma Peters och Per Gavatin. För musiken står Lindgren och Dorsin, Andreas Grill, Andreas Alfredsson-Grube och Jorge Olivares Rivas.

Första singeln ”Solstingeling” är en mysig cocktail-sommar-reggae om hjärta och smärta, framförd av svenske rastafarin Xtra (Micke Lindgren). Xtra jobbar som tunnelbaneförare till vardags, men hoppas att den här singeln kan bli det brejk som gör att han får ägna sig åt musiken på heltid. Han har tidigare synts som refräng-toastare i hiphop-versionen Blingeling som framfördes under melodifestival-deltävlingen i Malmö. Låten är skriven av Micke Lindgren och producerad av Jorge Olivares Rivas

Album och singel släpps kommersiellt den 20 maj, 2009 via Nordisk Film.

Rulla till toppen