Gratiskonsert på Göteborgs Centralstation

riltons-vanner

Gruppen som fått a capellavärldens egen Grammy, som får koreaner att sjunga på svenska och som japanerna vill göra actionfigurer av. Riltons Vänner är en av Sveriges mest framgångsrika vokalgrupper och i höst firar de 10 år som grupp. Den 7 november håller de konsert i Göteborgs Konserthus, och tidigare samma dag passar de på att bjuda resenärer och nyfikna på en gratis minikonsert på Centralstationen.

– Vi slår på stort med kalaskonserter och skivsläpp, säger Sebastian Rilton.

Gruppen bildades när medlemmarna gick i samma gymnasium, och sedan dess har de hunnit med över 600 framträdanden, ett medlemsbyte och skivan Japanmix som släpps den 28 oktober blir deras femte. I november ger de sig ut i landet och firar sina 10 år som grupp med konserter i Hässleholm, Göteborg, Stockholm, Örebro och Linköping.

– Vi gör en kalaskonsert runt om i landet, där vi kommer bjuda på blandning av gammalt och nytt, lek och allvar. Inför konserterna jobbar vi bla med en mästare på improvisationsteater som ska få oss att kasta oss ut på djupare vatten. Vi vill bjuda på en extra lyxig konsertkväll.

Riltons Vänner har turnerat i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Frankrike, Ryssland samt USA, och hösten 2009 blev de också inbjudna till Japan. Här hemma har de synts bla i Lantz i P4, Allsång på Skansen, Bingolotto, Go´Kväll och TV4 Nyhetsmorgon. Musiken som Riltons Vänner framför spänner över flera genrer – från nordisk vokalpop och visa till soul eller jazz. Ibland covers, ofta originalmusik. Alltid a cappella. Bredden syns även i Riltons Vänners många olika samarbeten. De har uppträtt tillsammans med Henrik Dorsin, Rigmor Gustafsson, Magnus Lindgren, Åsa Jinder, Janne Schaffer, och Pablo Cepeda för att nämna några. Sedan 2005 fungerar också Riltons Vänner som kör i Electric Banana Band, där de i chockrosa kläder går under namnet ”The Flamingos”.

Rösterna är deras enda instrument, men musikaliskt och textmässigt skiljer de sig ifrån det som många associerar med ”vokalgrupp” och gruppen har kommit en bra bit på vägen till att ge Sverige en ny bild av acapellamusik. Skivan ”Japanmix” togs från början fram inför höstens Japanlansering, och blandar originalmusik på både svenska och engelska från 2008 år album med helt nyskriva låtar och ett knippe väl utvalda covers. Här hittar du bla en otroligt svängig och fullkomligt vokal version av Banankontakt på engelska, Robyns ”Be Mine” och Charlotte Perellis ”Hero”. När de i våras la upp en video på nätet med sig själva i superhjälteutstyrsel där de framför ”Hero” så berättade Charlotte Perelli i sin blogg att hennes barn nu tyckte ännu bättre om låten tack vare de snygga dräkterna och i Japan ville man göra små dockor av medlemmarna i superhjälteutstyrsel.

– Vi var väldigt unga då vi började och har blivit vuxna under de här 10 åren tillsammans. Naturligtvis påverkar det vår syn på saker och ting och vårt uttryck tillsammans. Men det är inte bara Riltons Vänner som förändrats på 10 år. Tekniken har gjort arbetet annorlunda och förändrat möjligheten att nå lyssnare runt om i världen. Nyligen fick vi ett filmklipp skickat till oss med en Koreansk grupp som sjunger en av våra låtar på svenska.

– Något vi fått höra redan från början är att vi ser ut att ha väldigt roligt på scen. Det har vi! Det är en glädje som vi hoppas smittar av sig på publiken.

Datum:
7 november, Centralstationen, Göteborg, ca 12.00

Rulla till toppen