Gogol Bordello och Suicidal Tendencies till West Coast Riot

Gogol Bordello
Gogol Bordello

Med West Coast Riots andra artistsläpp presenteras sju nya pärlor till programmet. New Yorks mest vansinniga, Gogol Bordello. Kaliforniens hardcore-ikoner och agitatorer Suicidal Tendencies. Och från samma västkust, publikfavoriterna No Use For A Name.

Nykomlingen West Coast Riot gjorde dundersuccé när den under en oförglömlig junidag förra året skakade liv i den gamla bananpiren i Göteborg med hjälp av 17 band och närmare 11 000 besökare. En renodlad punk/hardcore-festival som bevisligen fyllde ett tomrum bland sommarens gedigna utbud och lockade publik från hela Skandinavien. Den 25 juni är det dags för andra upplagan!

NYA ARTISTER
Gogol Bordello (US)
Suicidal Tendencies (US)
No Use For A Name (US)
The Gaslight Anthem (US)
The Aggrolites (US)
The Knockouts (S)
Vicious Irene (S)

KLARA SEDAN TIDIGARE
Social Distortion (US)
Sick Of It All (US)
Raised Fist (S)
The Bouncing Souls (US)
The Living End (AU)
Parkway Drive (AU)

Fler artister tillkommer.

www.westcoastriot.se

——————————————-

Gogol Bordello (US)

New York-bandet Gogol Bordello är ett av de mest vansinniga och färgstarka man kan uppleva på en scen. Medlemmarna träffades på ett ryskt bröllop för tio år sedan och så var bandet ett faktum. Efter första spelningarna i New York hade bandet lyckats med bedriften att bli portade på CBGB, Mercury Lounge och Bowery Ballroom.

Det helt fantastiska Steve Albini-producerade albumet ”Gypsy Punks: Underdog World Strike” från 2005 blev genombrottet för de utvandrade östeuropeiska punkarna, som har beskrivits som ett slagsmål mellan The Clash och The Pogues. Och det säger nog det mesta.

Med senaste albumet ”Super Taranta!” fortsatte Gogol Bordello sitt erövringståg över världen. Amerikanska Rolling Stone listade den som en av 2007 års femton bästa plattor.

www.myspace.com/gogolbordello

—————————————————————–

Suicidal Tendencies (US)

De fick i början av 80-talet snabbt en enorm publik inom skateboardkulturen med sin brutala hardcore och undergroundryktet blev till slut för stort för skivbolagen att ignorera. Bandets självbetitlade debutalbum som släpptes 1983 blev vid tidpunkten den dittills bäst säljande hardcore-plattan i världen och starten på en ny era.

Aldrig det minsta rädda för kontroverser eller ovänner. Sångare Mike Muir var från dag ett både högljudd och frispråkig – egenskaper som bara är några i raden av gruppens tillgångar och styrkor. Men när deras rykte växte sig större än bandet, blev de, trots sin enorma popularitet, bannlysta av klubbarna samtidigt som skivbolagen inte ville associeras med dem. Efter en ofrivillig tystnad fann de till slut ett hem hos Caroline Records med bandkollegor som Youth of Today, Misfits och Smashing Pumpkins. Revanschen som följde var obestridlig, med tre guldsäljande album som bevis.

www.myspace.com/suicidaltendencies

—————————————————————–

No Use For A Name (US)

Ett av Kaliforniens allra mest uppfriskande punkband under de senaste 20 åren heter No Use For A Name. De hann med två plattor innan skivbolaget Fat Wreck Chords hade förnuftet att knyta dem till sig och släppa ”The Daily Grind” 1993. Skivan fick ett så bra mottagande att bandet direkt återvände till studion för att spela in uppföljaren ”Leche Con Carne” som blev en enorm succé för såväl bandet som skivbolaget.

Bandets position stärktes av deras beryktade livespelningar och gjorde dem hemmastadda i såväl Europa som Australien och Japan, där de turnerade med bland annat The Offspring och NOFX. Strax innan världsturnén 1999 lämnade gitarristen Chris Shiflett bandet för att bli medlem i Foo Fighters, där han spelar än idag.

På senaste albumet “Feel Good Record of the Year” från förra året jobbade gruppen med den legendariske punkproducenten Bill Stevenson, känd för sitt arbete med bland annat Rise Against och Black Flag. 14 låtar som återspeglar mycket av bandets tidigare karriär och kanske är deras bästa.

www.myspace.com/nouseforaname

—————————————————————–

The Gaslight Anthem (US)

Traditionen och arvet från Bruce Springsteen är påtaglig. Men så är ju också Gaslight Anthem födda och uppväxta i New Jersey. Influenserna tar sig därifrån till Joe Strummer, via någon avkrok nära Tom Waits.

De släppte sitt första album för knappt två år sedan och har sedan dess varit på turné med bland annat Rise Against och Against Me!. När de för några månader sedan följde upp debuten, var det med slagkraft. ”The ’59 Sound” är hyllat som en av förra årets höjdpunkter, med ett sound så tidlöst att den mycket gärna hade kunnat vara inspelad 1978 istället för 30 år senare.

www.myspace.com/thegaslightanthem

—————————————————————–

The Aggrolites (US)

Med sångaren Jesse Wagner i spetsen har denna Los Angeles-grupp hittat lösning på hur man på ett förstklassigt sätt blandar old school reggae med rock och punk, oblygt influerade av både de The Clash och The Meters.

Nu i vår åker de USA runt tillsammans med Flogging Molly och under sina sju år tillsammans har de också delat scen med storheter som Social Distortion, Dropkick Murphys, The Skatalites och Rancid. När Tim Armstrong från Rancid släppte sin första soloskiva för ett par år sedan året gjorde han det tillsammans med The Aggrolites som backar upp på hela plattan och gjorde sitt sound till hans.

I höstas gjorde bandet en klubbturné som tog dem till Sverige för tre spelningar. I sommar återvänder de hit för en spelning på West Coast Riot.

www.myspace.com/theaggrolites

—————————————————————–

The Knockouts (S)

Stockholmsbandet The Knockouts har med sin attitydfyllda rockabillypunk gjort sig ett namn ute i Europa efter många mil på vägarna. Skivan ”El Fin De La Guerra” tog dem också för första gången till USA för en västkustturné.

En ny platta är under produktion, samtidigt som turnéplanen inför resten av 2009 redan är full med klubbar över både Europa och USA.

www.myspace.com/theknockoutspunx

—————————————————————–

Vicious Irene (S)

Först ut av de mindre etablerade band Close-Up Magazine väljer ut till West Coast Riot är Vicious Irene från Göteborg.

www.myspace.com/viciousirene

Rulla till toppen