Gatumusikern Per Han stödjer Haiti

per-han

I förra veckan släppte Per Han sin nya skiva där musiken pendlar mellan visa och världsmusik. Idag fredag kommer han till Örebro. Han kommer att höras på P4 Örebro under förmiddagen och sen under dagen spela i skivbutiken Bananamoon och på Stortoget under Hindermässan hittas de på Pop History och Bananamoons plats. De kommer att spela som gatumusiker och skänka alla pengar till Haiti.

Musik har en förmågan att trösta, ge självförtroende och glädje. Den har också förmågan att föra samman människor och samtidigt påminna varandra om viktiga värden. Just nu tänker jag extra mycket på de drabbade på Haiti. Att vi, trots att vi bor långt därifrån, faktiskt kan hjälpa genom att dela med oss av vårt välstånd. Några av oss åker dit och jobbar på plats, andra skänker en sedel för att göra det möjligt. Därför ställer vi oss på torget och sjunger för Haiti, säger Per Han.

Per Han skriver texter som ger inspiration och speglar en längtan efter lyhördhet. Rak och oförställd träffar musiken rakt i hjärtat och vi vet att vi har göra med något nytt och spännande.

Jag hoppas att min musik kan överbrygga generationsgränser och få folk att känna sig glatt överraskade av att svensk musik kan låta så här, säger Per.

Med sig på skivan har han musiker som annars spelar med bland andra Salem Al-Fakir och KOOP. Kalle Jacobsson från International Noise Conspiracy har producerat. Per blev under hösten intervjuad i P3 som beskrev musiken som “en lyckad mix mellan Jojje Wadenius och Tony Allen”.

Jag gillar när det svänger. Det är grunden. Stilmässigt hoppas jag att det hörs varifrån jag kommer. Att jag är en svensk kis som lyssnar på musik från världens alla hörn. Jag gillar Pugh och Cornelis lika mycket som jag gillar Fela och James Brown. Kanske uppstår det en korsbefruktning där?

Hans första gitarr var en vinst på Gröna Lunds lyckohjul och första spelningen gjordes 1979 som förband till Babatunde Tony Ellis på Mariahissen, i Stockholm. Tonys trumslagare Bosse Skoglund sa efteråt: ”Tekniskt var ni väl inget vidare men det värmde gott i hjärtat”. Sen dess har Per spelat musik på flera håll i världen. När han bosatte sig i Minneapolis i USA så spreds ryktet hemma bland kompisarna i Stockholm att han spelade med Prince. Sanningen var att han spelade med Ipso Facto – ett lokalt reggae/funk/världsmusikband med fullbokat turnéschema. Det blev många mil på vägarna för spelningar på klubbar i småstäder som St Louis och Kalamazoo, storstäder som Chicago och Toronto. På Elfenbenskusten spelade Per under några månader i en niomannaorkester på en nattklubb i Abidjan.

Jag har aldrig haft någon särskild plan med min musik, men jag har kommit underfund med att vad jag än företar mig så är det ändå musiken som är den fasta punkten.

På ”Mitt i” finns allt från den lågmält Cornelis-besläktade ”All min vänskap” till feta latin/brasil grooves som i ”Intelligens”. Men kanske är det den Hendrixdoftande afrobeat-rökaren ”Allting kommer till dig” som bäst summerar vad det handlar om:

Ljuset kommer inifrån!

Hemsida:
www.perhan.se

Rulla till toppen