Frispråkarn släpper album i mars

frisprakarn

Håkan Bäckman växte upp i Sollentuna tillsammans med sina föräldrar och en av tre äldre bröder i en arbetarklassens kärnfamilj där barnen fick lära sig tidigt att arbeta hårt för att nå sina mål, och för lille Håkan var de målen tydliga: bli hockeyproffs.

När han senare upptäckte hiphopen prövade han att skriva rhymes och blev fast. Då skrev han på engelska, men när den första vågen med rap på svenska kom kändes det naturligare att växla till modersmålet; han rimmade på sitt namn Håkan, och blev därefter Frispråkarn.

Med sin musik vill Frispråkarn ge folk något vettigt att lyssna på – något som får dem att tänka till, även om det först och främst är ett behov av att skapa och uttrycka sig. ”Att folk sen vill lyssna är verkligen en bonus,” säger han.

Och hittills har det verkligen visat sig att folk vill lyssna på Frispråkarn. Hans första musikvideo ”Den ena dan e den andra lik”, som spelades in med kapital från den egna semesterkassan, närmar sig snabbt 120 000 visningar på YouTube, i år representerade Frispråkarn svensk hiphop i Melodifestivalen och den 3 mars släpper han sitt andra album, döpt till ”Dom kallar mig disträ” – en platta fullproppad med heta hiphopbeats producerade av superduon Astma & Rocwell (som bl a står bakom hits åt Amanda Jensen, Andreas Grega, Promoe och Petter), Kei One (Adam Tensta, Johan Vega, Jennifer Brown m fl) samt finska Three Legs Luigi. På skivan gästas han dessutom av Sam-E från gruppen Medina, Johan Vega och skönsjungade Shy.

Men förutom musiken, vad är viktigt för Frispråkarn?

”Jag anser att det är viktigt med medmänsklighet och värme mot varandra. Mer av ge och ta än bara ha. Personligen för mig är det viktigt att må bra och se till att folk runt mig mår bra, och att värdera det man har.”

Rulla till toppen