Frida Hyvönen på konserthusturné i september

frida-hyvonen-2

Efter att ”Silence is wild” släpptes hösten 2008 har hyllningarna fullkomligt haglat över Sveriges pianodrottning. Dagens Nyheter gav Frida Hyvönen 2008 års prestigefyllda Kulturpris med motiveringen ”I det beskedliga singer/songwriter-landet slog Frida Hyvönen ner som en pianodriven tornado”. Skivan nämns som ”en av de verkligt stora svenska popskivorna”. Hon är också den första svenska popartist att spela på Dramaten. I mars skapade hon två magiska föreställningar på Stora scenen som blev utsålda på bara några timmar.

Med sin starka röst, dramatiskt vackra tretaktspianospel, komplext finurliga texter och en genuin utstrålning av naturromantisk mystik har hon våldsamt ruskat om presskåren, som både frivilligt och ofrivilligt har kapitulerat framför hennes fötter. Skivan röstades fram som årets bästa svenska album när TT i december sammanställde svenska musikkritikers årslistor.

Markus Larsson skrev i Aftonbladets recension att ”…musik blir inte vackrare”, och Johanna Paulsson från Dagens Nyheter gav skivan fullpott. Abortskildringen i låten ”December” fick håren att resa sig på Patrik Forshage från Nöjesguiden som tyckte att skivan ”…handlar fullt ut om fantastiska sånger och inte minst om Fridas sätt att sjunga direkt från sitt hjärta till våra”.

Några såg också en ny sida av Frida och tyckte att hennes senaste samarbete med favoritproducenten Jari Hapalainen, samt uppbackandet av ett komplett band, har lett till en fylligare ljudbild som stundtals tenderar att röra vid Phil Spectors pampighet. Med hjälp av gästartister som Markus Krunegård, David Sandström, Lovisa Nyström och Marlene J Erlandsson snuddar hon stundtals vid att spela radiovänlig musik, men håller sig alltid med sin respektingivande integritet på rätt plats för att gå hem i alla läger.

Redan när debutalbumet ”Until Death Comes” släpptes 2005 fick hon snabbt ett varmt mottagande i pressen. Svenska Dagbladet skrev att hon var ”en av de mest lovande och intressantaste debutanterna på länge”, och Nöjesguiden gav Frida musikpriset 2005. Under 2007 släpptes plattan ”Frida Gives You: Music from the Dance Performance Pudel” med musiken som Frida gjorde till Dorte Olesens uppseendeväckande och hyllade dansperformance med ett gäng välfriserade pudlar på scen. Hon är just nu aktuell med ännu ett gränsöverskridande samarbete i form av fotoreportageboken Drottninglandet av Elin Berge där Frida har skapat soundtracket.

TURNÉDATUM
10 september – Halmstad, Halmstad Teater
12 september – Lund, Stadsteatern
13 september – Göteborg, Nefertiti
16 september – Stockholm, Cirkus
19 september – Uppsala, Konsert & Kongress
20 september – Jönköping, Jönköpings Teater

BILJETTER
Stockholm. 280kr + serviceavgift. KÖP BILJETT.
Biljetter säljs via Cirkus på 08-660 10 20 och www.cirkus.se, samt Eventim på 0771-651 000 och www.eventim.se.

För övriga städer, se respektive spelställe.

HEMSIDOR
www.fridahyvonen.com
www.myspace.com/fridahyvonen

Rulla till toppen