Fredrik Swahn går med i Svanenklubben

fredrik-swahnArtisten Fredrik Swahn har inlett ett Samarbe med Miljömärkningen Svanen i samband med lanseringen av sin nya skiva ”Ut i livet”. Han är den förste i musikbranschen som går med i Svanenklubben och skivan är den första i världen som lanseras med en Svanenmärkt booklet och Svanenmärkta affischer.

– Vi är väldigt glada för att Fredrik har varit så pådrivande i sitt miljöengagemang och att han valt att ta sitt miljöansvar genom att gå med i vår Svanenklubb. Nu kan vi nå ut med vårt budskap om hållbar konsumtion till en helt ny bransch, säger Nancy Holm , Kommunikationschef på Miljömärkningen Svanen.

Målet var att få hela skivan Svanenmärkt vilket inte gick helt denna gång men tack vare tuffa miljökrav blev booklet och affischer Svanenmärkta. Fredrik Swahn har ändå banat väg för kommande projekt:

– Jag har haft ett mycket gott samarbete med Miljömärkningen Svanen när jag skulle tillverka skivan. Målet var att även konvolutet skulle vara Svanenmärkt men det fanns ingen kartong som uppfyllde kraven. Jag har verkligen tryckt på pappersindustrin att de skulle ta fram ett sådant alternativ men det lyckades inte denna gång. Men nu hörde jag att de jobbar på att ta fram en konvolutkartong och då kan man ju säga att mitt engagemang varit framgångsrikt, säger Fredrik Swahn.

Fredrik har fått ta till tre olika leverantörer för att få produktionen att bli så miljövänlig som möjligt. Hela skivan är en närproducerad produkt som är Svanenmärkt så långt det varit möjligt. Ett Svanenmärkt tryckeri har levererat bookleten, CDn har pressats i Sverige för att undvika långa transporter, och till konvolutet valde Fredrik Jakeboxen, en svensk uppfinning som ger ett minus i co2-utsläpp och trycks med ekologiskt bläck samt gör att skivan blir 1/3 av vikten. Att kämpa för att få en så miljöanpassad produkt som möjligt handlar för Fredriks del om att ” leva som man lär”:

– Jag och min fru Lisa driver eget företag och i allt vi gör strävar vi efter att påverka naturen så lite som möjligt vare sig det gäller val av tvättmedel, produktioner av skivor, konsumtion eller bilval. Det är kärlek och medvetenhet som automatiskt leder till ett tänkande om jorden. Vi vill uppmuntra till att slösa med den mest förnyelsebara energin som finns – din egen. Jag inser förstås att denna lilla produktion påverkar i det minimala, men den kanske kan inspirera fler, säger Fredrik Swahn.

Svanenklubben
Svanenklubben drivs av Miljömärkningen Svanen och är ett projekt för företag och organisationer att ta miljöansvar genom sina inköp. Medlemmarna ska ha en miljöpolicy som stöder Svanens vision om ett hållbart samhälle och en inköpspolicy där man ställer miljökrav och väljer miljömärkta varor och tjänster i första hand.

Releasekonsert 28/1 på Nalen, Stockholm

Skivan släpps den 28 januari och samma dag arrangerar Fredrik och Miljömärkningen Svanen en releasekonsert för skivan i stora salen på Nalen. Biljetter bokas via www.nalen.com

Rulla till toppen