Finländsk bluesdrottning till Sverige

Erja LyytinenI nästa vecka inleder Finlands unga bluesdrottning Erja Lyytinen en serie spelningar i Sverige. Erja är mycket väletablerad i Finland och håller med stormsteg på att bygga upp en internationell karriär. I år har hon bland annat hunnit med en omfattande tysklandsturné två större tv-framträdanden i Finland, spelningar i Österrike, Schweiz, Holland och Frankrike. Turnén i Sverige inleds i nästa vecka med spelningar i Enköping, Norrtälje, Härnösand och Örnsköldsvik. Fler datum i Sverige är bokade i maj, juni och juli.

Tidningen UNT skriver i en recension av Erja Lyytinens senaste skiva”I en totalt mansdominerad genre framstår finländskan Erja Lyytinen på flera sätt som en ung bluesartist som sticker ut från mängden.Det som tilltalar mig mest är tyngden i hennes spel, den feta tonen och kaxiga attacken, den sensuella böjligheten i tonbildningen, samt inte minst hennes förmåga att krama det mesta ur wahwah- och slidespel.”Erja är artist, låtskrivare och sångerska och att hon är en fantastisk gitarrist som kan mäta sig med de bästa har uppmärksammats av tidningar i flera länder. Hon har en bred musikalisk bakgrund och är en extremt välutbildad musiker. Hon har studerat bla på välkända Sibeliusakademin, Rytmisk Musikskolan i Köpenhamn, Musician’s Institute i Los Angeles och Malmö Musikhögskola och att hon som ung musikalisk talang väljer just bluesen förvånar många. I en intervju med tidningen Jefferson Blues Magazine berättar hon att hon tycker tekniken är viktig, men att den bara är ett hjälpmedel för att uttrycka den rätta känslan.

-Visst kan jag spela annan musik, säger Erja, men bluesen är så stark inom mig att den bryter igenom allt annat.

Hon blandar hård, rå blues med R´n B och känsla för poppiga melodier. När Erja lirar blues så känns den gamla musikgenren både ärlig, fräsch och modern.

-Jag har inte spelat så mycket i Sverige förut och ser verkligen fram emot de här spelningarna, säger Erja.

Vissa musiker har förmågan att röra vid din själ och samtidigt få dig att le – Erja Lyytinen är en sådan. Missa inte vårens konserter i Sverige:

1/4 Enköping, Klara Hall
2/4 Norrtälje, Gamla Stans Trädgård
3/4 Härnösand, Metropol
4/4 Örnsköldsvik, Brux
22/5 Mönsterås Blues Festival
23/5 Norrköping, Balck Horn
24/5 Stockholm, Akkurat
19/6 Festival, Pajala
26/6 Kalott Jazz&Blues
11/7 Flakasand Rock&Blues

Rulla till toppen