Fever Ray på turné

fever-ray-karin-dreijer-andersson

Karin Dreijer Anderssons Fever Ray på debutturné
19 mars 2009 – Oslo, Parkteatret
20 mars 2009 – Malmö, Babel
21 mars 2009 – Göteborg, Storan (Stora Salongen)
22 mars 2009 – Köpenhamn, Vega
26 mars 2009 – Stockholm, Kägelbanan
27 mars 2009 – Umeå, Umeå Open
28 mars 2009 – Luleå, Kulturens Hus (Lilla salen)

Fever Ray, aka Karin Dreijer Andersson, släpper sin självbetitlade debutskiva den 18 mars på Rabid Records.

Fever Ray är namnet på både projektet och skivan, som frammanar soundet, intensivt och angeläget, men samtidigt självlysande. Det är kulmen på ett arbete som inleddes 2007 när Karin och Olof, syskonduon som utgör The Knife, beslöt sig för att ta en paus efter en handfull fantastiska konserter. De två första skivorna gick bra här hemma, och den tredje, ”Silent Shout”, gick in på albumlistans förstaplats, belönades med sex grammis, befäste deras rykte som ett band utöver det vanliga och utnämndes till 2006 års bästa skiva av Pitchfork.

Efter att hon fick sitt andra barn och åtta månader av extremt produktiva dagdrömmar senare hade Karin ett gäng nya låtar och råmaterialet till Fever Ray. Osäker på hur hon skulle komma ända in i mål med dem tog hon med hälften av låtarna till Christoffer Berg (som producerade The Knife) och resten till Stockholmska producentduon Van Rivers & The Subliminal Kid för en sista finputsning.

Resultatet är Fever Ray, en skiva som tydligt är ett verk från samma artist, men som ändå är ett stort steg från The Knife. Den vilar på en grund av elektronik och är utsmyckad med traditionella instrument (gitarr här, congas där).

Trots några lättsamma stunder (“Triangle Walks”, “I’m Not Done”) är Fever Ray skarpare, mer melankolisk, på vissa ställen dyster – mer en långsam kolonisering än en invasion. Fast något så bokstavligt finns inte i texterna.

En sak är säker – i ett land med ett överflöd av udda artister låter Karin Dreijer Andersson inte som någon annan än sig själv. Hela tiden uppfinningsrik, otåligt känsloladdad är Fever Ray en skiva som skrävlar, grubblar, förbryllar och bländar utan att någonsin tillmötesgå den moderna medievärldens krav på såpopera.

“Jag tycker att musiken ska kunna stå för sig själv utan störande moment, som hur artisten ser ut. Det är något man inser under arbetets gång, det är en ständigt pågående process om hur man överlever. När man arbetar med musik har man möjligheten att göra underverk.”

Fever Ray tar tillfället i akt och gör underverk. Nu har du chansen att bli förförd.

BILJETTER
Biljetterna till alla städer förutom Umeå släpps på torsdag 22 januari på www.feverray.com. Fredag 23 januari släpps biljetterna genom respektive spelställes vanliga kanaler.

Stockholm. 250kr + serviceavgift. Säljs från och med fredag 23 januari via www.sodrateatern.com.

Umeå. Se www.umeaopen.se

För biljetter i övriga städer se respektive spelställe.

HEMSIDOR
www.feverray.com
www.myspace.com/feverray

AKTUELLT SKIVSLÄPP
Fever Rays ‘If I Had A Heart’ finns tillgänglig nu som nedladdning och släpps på 7”-vinyl med remixer 26 januari.

Fever Rays självbetitlade debutskiva släpps på Rabid Records via Border i Sverige 18 mars.

Rulla till toppen