Fernandoz släpper nytt album

CD Booklet (Page 1 - 2)

Efter succén med fjolårsalbumet ”En helt ny dag” är Torsbys dansande flaggskepp Fernandoz kanske hetare än nånsin.

Nya plattan ”På väg igen” är en omsorgsfull blandning av Elvis, schlager, nyskrivna bugglåtar och klassiker från 60- och 70-talet och släpps 7 oktober.

– Skivan låter ungefär som vi gjorde runt millennieskiftet, samtidigt som det finns influenser från tiden då Git var med oss på heltid, säger sångaren Anders Nordlund, som är den som varit med längst i Fernandoz.

Sångerskan Git Persson lämnade bandet den 1 augusti, men medverkar på tre låtar på orkesterns nya platta – duetterna ”Känslor som vi har” och schlagerklassikern ”Bang en boomerang”, samt ”Nu är du fri”, som hon sjunger solo. Git kommer även att dyka upp som gästartist då och då på utvalda spelningar.

Anders Nordlund skrev ”Känslor som vi har” till den danska orkestern Blue Hawaii redan för sju år sen, men det är först nu som den spelats in på svenska.

– Det är en lite lugnare låt, som vi tyckte att hade mognat till sig under åren. Dessutom är det alltid roligt att få med en helt egen låt på plattan, säger Anders Nordlund, som har ”Känslor som vi har” som sin personliga favorit på nya albumet.

Plattans andra duett mellan Anders och Git är en riktig schlagerklassiker – Svenne & Lottas stora hit ”Bang en boomerang”, som skrevs av Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Stikkan Anderson och kom trea i Melodifestivalen 1975.

Fernandoz nya platta innehåller tolv låtar, skrivna av välmeriterade namn som schlagervinnarna Thomas G:son och Henrik Sethsson, Ulf Georgsson, Åsa Karlström, Thomas Berglund och Patrick Svensson. Fernandoz har också grävt fram en udda Elvisklassiker från 1963, fartfyllda ”Please don’t drag that string around”, samt gjort en nytolkning av Sverigeaktuelle Cliff Richards ”The Young Ones”.

Anders Nordlund kom med i bandet redan 1990 och kan se tillbaka på en lång och guldkantad karriär, som bland annat omfattar tio låtar på Svensktoppen, samt otaliga priser och utmärkelser:

– Vår första riktigt stora framgång var segern i Dansbands-SM 1993. Den öppnade många dörrar för oss, och ledde till skivkontrakt, större publik och högre gager. Jag vet inte var vi hade varit i dag utan Dansbands-SM, säger han.

Fernandoz bildades 1986 och består av Anders Nordlund, sång, bas, gitarr och dragspel, Svante Gustavsson, keyboard, Conny Ohlson, steelguitar och gitarr, Conny Falk, trummor, och Tom Manninen, saxofon och gitarr. 2008 utsågs Anders Nordlund till Årets Sångare i Guldklaven-galan. ”På väg igen” är Fernandoz åttonde studioalbum.

Rulla till toppen