Elin Lyth släpper nytt album ”Galopp Galopp”

Idag släpps Elin Lyths album Galopp galopp – Elin Lyth sjunger Kristina Lugn, som bygger på 14 dikter signerade den 2020 bortgångne poeten Kristina Lugn. Tonsättningarna har gjorts av sångerskan Elin Lyths medproducent och medmusiker Daniel Östersjö. I samarbete med Kristina Lugns dotter Maria Montelius firar Elin Lyth med band nu på fredag 27 januari albumet med en releasekonsert på Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm.

Elin Lyth med en häst
Elin Lyth

Elin Lyths musikkarriär och tidigare album

Elin Lyth är en sångerska med folkmusiken i blodet. Efter att ha gått på Nordiska visskolan i Kungälv, studerat vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och fördjupat sig i folklig sång på Eric Sahlström Institutet i Tobo albumdebuterade hon 2011 med Ros i snö – Elin Lyth sjunger Alf Hambe. Sedan dess har hon bl.a givit ut Mitt eget land med sånger signerade Ted Gärdestad, Cornelis Vreeswijk, Jojje Wadenius och Barbro Lindgren samt medverkat på det kritikerrosade albumet Fönsterspringan – Daniel Östersjö sjunger Elsie Johansson.

Om Kristina Lugn och hennes poesi

Kristina Lugn (1948-2020) var en av våra mest lästa och älskade poeter. Efter debuten med diktsamlingen om jag inte 1972 fick hon några år senare sitt genombrott med Bekantskap önskas med äldre bildad herre. Kristina Lugn var även dramatiker och hennes pjäser sattes upp på såväl Dramaten som egna Teater Brunnsgatan Fyra. 2006 valdes Kristina Lugn in i Svenska Akademien och i höstas uppmärksammades hon på nytt i samband med utgivningen av den postuma diktsamlingen Inte alls dåligt, från vilken dikten Ögonkast finns med på albumet. Texterna på albumet är hämtade från diktsamlingarna om jag inte (1972), Till min man, om han kunde läsa (1976), Döda honom (1978), Bekantskap önskas med äldre bildad herre (1983), Hundstunden (1989), Hej då, ha det så bra (2003) och Inte alls dåligt (2022)

Albumproduktion och låtlista

Albumet är producerat av Elin Lyth, Daniel Östersjö och Ruben Engzell. Inspelningar och mix är gjorda av Ruben Engzell på Decibel Studios i Stockholm. Albumet innehåller 14 låtar och en låtlista finns tillgänglig på Elin Lyths hemsida och på streamingtjänster. Det är en unik möjlighet att få uppleva Kristina Lugns poesi i en ny musikalisk form och Elin Lyths röst ger dikterna en ny dimension. Albumet är en hyllning till Kristina Lugns poesi och en viktig påminnelse om hennes betydelse för den svenska poesin. Missa inte chansen att uppleva releasekonserten på Teater Brunnsgatan Fyra den 27 januari och köp albumet på streamingtjänster eller i musikaffärer. Galopp galopp – Elin Lyth sjunger Kristina Lugn är ett måste för alla poesifans och musikälskare.

Rulla till toppen