Django D’or-pris delas ut på Mosebacke

django-reinhardtNu på måndag den 7 september kommer jazzpriset Django D’or att delas ut på Mosebacke i Stockholm av den franske ambassadören Joel De Zorzi. Det svenska Django Reinhardt-sällskapet kommer att svara för musikprogrammet.

Django d´Or är ett ursprungligen franskt jazzpris instiftat 1992 av Frank Hagege, Jacqueline Danno och Babik Reinhardt. Det är uppkallat efter den sistnämndes far, den legendariske gitarristen Django Reinhardt.

I klassen Master of Jazz – till en väl etablerad jazzartist – är följande musikanter nominerade:

• Jan Allan
• Rune Gustafsson
• Bengt Berger

I klassen Contemporary Star of Jazz – till en samtida jazzartist – är följande musikanter nominerade:

• Fredrik Ljungkvist
• Anders Bergcrantz
• Anders Jormin

I klassen Legend of Jazz – postumt till en betydelsefull jazzartist – går utmärkelsen i år till:

Arne Domnérus

Pristagarna i de första två kategorierna får en skulptur, av den franske konstnären Raymond Moretti, vilken är identisk med det pris som utdelas vid Django d’Or i Paris. Utmärkelsen i den tredje kategorin är en originaletsning av den tyske grafikern Johannes Vennekamp.

Juryn för Django d’Or för 2008 har bestått av 15 jazzexperter, spridda över landet och dagligt sysselsatta inom olika sektorer av jazzmusiken. Juryarbetet har skötts av Kjell-Åke Svensson.

Organisationen för Django d’Or-priset består av Gazell Records AB i samarbete med Jazzens Museum, Svenska Django Sällskapet och Mosebacke och under beskydd av Franska Ambassaden i Sverige.

Rulla till toppen