De Tre Musketörerna i hårdrocksversion

de-tre-musketorerna

Fares Fares, Leif Andrée, Andreas Kundler och Johannes Bah Kuhnke är lockiga hårdrockare i hyllade regissören Alexander Mørk-Eidems dramatisering av äventyrsklassikern De tre musketörerna. Det blir dueller med såväl värjor som gitarrer, allt till ett soundtrack av 80-talsdoftande musik – live! Premiär 27 februari på Stora scenen på Stockholms Stadsteater.

Unge smalhöftade d’Artagnan dyker upp en dag från ingenstans. Han har en gitarr på ryggen, en värja i handen och han tänker bli KÄND. Och han vet vart han ska ta vägen. Ryktet om Athos, Aramis och Porthos har till och med nått hålan han kommer från.
De tre musketörerna är ett rockigt pojkäventyr om fyra ganska läckra killar i tajta läderbrallor som alltid håller ihop och inte ens låter sig besegras av en ung smart tjej.

Som tonåring låg regissören Alexander Mørk-Eidem på sitt pojkrum och läste äventyrsromaner och lyssnade på musik som de andra i hans skola föraktade – mainstreampop och pudelrock – och upptäckte vissa likheter:

– Musketörerna hade stort hår, öppna skjortor, tajta brallor och stora stövlar. De gillade att festa, brudar och slagsmål. Därifrån är steget inte långt till hårdrocken. Och mottot ”En för alla – alla för en” påminner om rockbandvärldens totala lojalitet till Bandet, och om hur olika musikkulturer ”hatar” varandra. Jag vill få ihop de två upplevelserna, göra en fusion av barocken och 80-talet i både kostym och text, säger Alexander.

Berättelsen i hans uppsättning är den om d’Artagnan som sticker till Paris efter att pappan hotat skjuta honom och mamman pratat lite för ingående om sex. Han är fast besluten att få tjänst hos kungen i Paris. Väl där blir han bestulen på både pengar och moppe, hamnar i bråk med musketörerna och utmanas på duell av alla tre med några minuters mellanrum. Med max ett par timmar kvar att leva tycker han ändå att det kunde ha varit värre – han träffar ju en snygg tjej. Och att slås ihjäl av musketörer är ju ändå rätt så coolt… Dessutom tar det inte många värjstötar och gitarriff förrän musketörerna godkänt honom.

Det är alltså inte bara med värjor man slåss i den här uppsättningen, det blir också musikaliska dueller när ensemblen och husbandet framför ett 80-talsdoftande blandband. Rena livekonserten, alltså.

– Det här är en ren pojkdröm! Oseriöst, spexigt och sex, drugs and rock ’n’ roll!

Alexander Mørk-Eidem (f. 1971) har haft enorm framgång på Stockholms stadsteater med klassiker som Idioten, Sommargäster, En midsommarnattsdröm, Djungelboken och Hedda Gabler i egen tappning. Hösten 2008 har han gjort stor succé med en mycket egen version av Tjechovs Tre systrar.

Alexandre Dumas skrev episoder på beställning om musketörerna (medlemmar i franske kungens livvaktstyrka) som följetong i en tidskrift 1844. Han lånade fritt från historier han hört berättas och skrivit ned. Följetongen resulterade i en trilogi som inleds med De tre musketörerna. Berättelserna har filmatiserats ett flertal gånger, bl.a. 1948 med Gene Kelly och Lana Turner, och 1998 med Gérard Depardieu och Leonardo di Caprio.

DE TRE MUSKETÖRERNA
AV ALEXANDRE DUMAS I DRAMATISERING AV ALEXANDER MØRK-EIDEM

Premiär 27 februari kl. 19 på Stora scenen

Dramatisering och regi: Alexander Mørk-Eidem
Scenografi : Erlend Birkeland
Kostym: Maria Gyllenhoff
Mask: Johanna Ruben, Ulrika Ritter och Sara Englund (elev)
Musikarr: Andreas Utnem
Ljus: William Wenner
Ljud: Tomas Flordhed Och Niklas Nordström

I rollerna:
d ´Artagnan Johannes Bah Kuhnke
Athos Fares Fares
Porthos Leif Andrée
Aramis Andreas Kundler
Kapten de Treville Lars Göran Persson
Caroline Bonacieux Sofia Ledarp
Kardinalen Gerhard Hoberstorfer
Mylady Frida Westerdahl
Rochefort Kristofer Fransson
Drottning Anna av Österrike Ann-Sofie Rase
Kung Ludvig XIII Jan Mybrand
Hertigen av Buckingham. Anders Johannisson
Far / m. fl. Joakim Gräns
Mor / Felton / m fl Albin Flinkas
Jussac, en av kardinalens
gardister / m. fl. Alexander Stocks
Maurice Bonacieux / m. fl. Jonas Hellman-Driessen
En kvinna / m. fl. Hanna Malmberg

I roller som roadies / kardinalens gardister / hovmän / mekaniker / tjänare / hertigens män och hippies medverkar: Albin Flinkas, Joakim Gräns, Jonas Hellman-Driessen, Patrik Riber, Niklas Riesbeck och Alexander Stocks.

Dansarna: Camilla Fredén, Maria Hydén, Hanna Malmberg, Linda Pritchard och Desirée Rosborg medverkar i roller som körtjejer / hovdamer / nunnor och hippies.

Musiker bland andra: Mattias Torell, Stefan Jernståhl, Ricard Nettermalm och Julia Falthin.

Rulla till toppen