David Ferguson släpper soloalbum

david-ferguson-2012David ”Fergie” Ferguson – Nashville-musikern och producenten, har vi svenskar lärt känna som musiker/ljudtekniker/mixare på Anna Ternheims senaste album ”The Night Visitor”. Det är även Ferguson som sjunger på duetten ”The Longer The Waiting The Sweeter The Kiss”. Samarbetet mellan Anna och Ferguson på ”The Night Visitor” ledde också till en Sverige- och Europaturné.

David Fergusons självbetitlade soloalbum släpps digitalt den 30 maj. Albumet innehåller låtar skrivna av Davids mentor, vän och forna arbetsgivare, Nashvillelegenden ”Cowboy” Jack Clement.

Enkla, opretentiösa berättelser som nästan påminner om filmscener kombineras med ett tidlöst sound och en naturlig sång. Albumet gästas också av namn som Will Oldham, Matt Sweeney, David Roe och Del McCoury.

Han föddes i Nashville och började redan som 19-åring jobba för Jack Clement. Clement var legendarisk sångare, låtskrivare, musiker, producent och filmproducent.

1983 började Ferguson samarbetet som ljudtekniker med Johnny Cash. ”Johnny Cash Is Coming To Town” (1986) blev det första albumet av flera som David Ferguson spelade in med honom.

På duettplattan ”Water From the Wells of Home” spelade David personligen in alla som medverkade, inklusive legender som Paul McCartney, Emmylou Harris, The Everly Brothers, Waylon Jennings. Efter det följde en rad albumproduktioner som t ex Emmylou Harris, The Carter Family och många andra.

På 1990-talet och 2000-talet blev han belönad med Amerikanska Grammys som ljudtekniker för labeln American Recordings – succéplattor producerade av Rick Rubin.

”Fergie” spelade också in några av låtarna till U2:s Rattle And Hum i Memphis – och uppträdde som sig själv i filmen Rattle and Hum, han har varit ljudtekniker och producerat inspelningar för legender som John Svensson, Mac Wiseman, The Del McCoury Band, Charlie Pride och Eddy Arnold mfl. När Jerry Lee Lewis liv skulle filmatiseras under titeln ”Great Balls of Fire” blev det David som fick rollen som sin mentor, Jack Clement.

Tidigt 90-tal blev det en skandinavisk turnésväng som ”musical director” och ljudtekniker åt The Highwaymen (Johnny Cash, Waylon Jennings, Kris Kristofferson och Willie Nelson).

Nu är det dags för ”Fergie” att släppa en egen platta. – Låtarna verkar enkla, men de har allt: handling, humor, sensmoral. Det finns inget svårare än att skriva en bra, enkel låt och Jack behärskar den konsten till fulländning. Plattan kom sig av att han ville visa vilka bra låtar Jack har skrivit, med upphovsmannen som exekutiv producent. – Men i slutändan har det onekligen blivit en sorts tribut till honom. Och det bästa betyget jag fått är nog att han själv älskar plattan – han kan inte sluta lyssna på den! skrattar David.

Albumet ”David Ferguson” släpps digitalt i Sverige den 30 maj.

Rulla till toppen