Darin inviger Stockholm Pride

stockholm-pride-2009-invigning

Om en vecka måndagen 27 juli invigs Stockholm Pride på Stora scenen i Kungsträdgården, på det nya verksamhetsområdet Pride Garden. Darin, Marit Bergman, Detektivbyrån, Lill-Babs och Gunilla Backman är några av de namn som kommer att skapa en magnifik kväll under parollen för festivalens tema [Hetero].

– Genom att ta plats i det offentliga rummet i Kungsträdgården och erbjuda alla att se invigningen gratis vill vi öppna oss för dem som är nyfikna på vår festival, säger Claes Nyberg, ordförande Stockholm Pride.

Klockan 18.30 smygstartar kvällen med uppvärmning av skådespelarna Iwa Boman och Emil Almén som framför monologer kring att vara en vit heterosexuell medelålders kvinna kontra att se sig som den metrosexuella mannen.

Klockan 19.00 börjar huvudprogrammet som innehåller glimtar ur programmet för Stockholm Pride 2009. Konferencier att guida oss genom kvällens artistflora bestående av några av de största namnen från dåtid, nutid och framtid är skådespelaren Sanna Bråding, som bland annat medverkade i Lukas Moodysons ”Ett hål i mitt hjärta”.

– Jag är så peppad! Självklart finns det en nerv som alltid, men jag är otroligt glad över förfrågan, säger Sanna Bråding.

Under kvällen får invigningspubliken först av alla höra årets Pridelåt ”Casey, Hold on” som framförs av Marit Bergman.

– Heteronormen är något som bör analyseras och ifrågasättas. Jag tycker att det är både viktigt och bra att Stockholm Pride jobbar med den vinkeln i årets tema, säger Marit Bergman.

Heteronormen kommer under lupp när författaren och sexualupplysaren Sandra Dahlén och standup-komikern Magnus Betnér äntrar scenen som årets invigningstalare.

– Ett par kängor till heteronormen och hbt-rörelsen, en del skratt och framförallt tanke till reflektion är det jag tänker försöka leverera, säger Magnus Betnér.

– Jag vill sätta ännu mer fokus på det heteronormativa förtrycket gentemot hbt-personer och andra personer som faller utanför samhällets ramar kring kön och sexualitet, berättar Sandra Dahlén.

The King of Pop hyllas med en Michael Jackson-tribut. ”The girl is mine” blir ”The boy is mine” då Gunilla Backman och Albin Flinkas möts i duett och klassikern Billie Jean tolkas av Idolstjärnan Darin – som även kommer att framföra sina egna hitar under kvällen.

Sommarens mest hypade band Detektivbyrån hyllar kärleken då Linnéa och Jonas vigs på scenen och sedan blir välsignade av Sveriges första öppet homosexuella blivande biskop Eva Brunne.

– Man kan inte få ett mer hedrande uppdrag som musiker än att spela bröllopsvalsen. Detta är deras första fyra minuter av deras liv som gifta som vi får dela, säger Martin Molin från Detektivbyrån.

Det blir också potpurri med Lill-Babs, humor med komikern Jens Nilsson som leker med våra fördomar när han tolkar gay- och heterolivet och bandet The Ciccones rosar Madonna med intima och sofistikerade versioner av ikonens mest berömda låtar.

– Pride är ett viktigt inslag i en oerhört heteronormativ värld. Likt ingen annan festival i landet blandas politiska debatter och workshops tillsammans med fest och musik. Fantastiskt! säger The Ciccones.

1 reaktion på ”Darin inviger Stockholm Pride”

  1. Förr var det HBT personer som utsattses för spott och spe.
    Nu tycks det vara de heterosexuellas tur.
    Det märkliga är att det är Pride som står för det genom
    bl.a citat av inbjudna artister enligt ovan.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen