Cult of Luna släpper ljudbok

Photographer: Anna Ledin
Photographer: Anna Ledin
Eviga Riket är en inbunden bok med medföljande ljudbok på en DVD-skiva. Den är tvåspråkig, skriven på svenska och inläst av den norrbottniska skådespelerskan Sara Arnia (framför allt verksam vid Norrbottensteatern i Luleå men även känd från filmer som ”Jägarna” och ”Grabben i graven bredvid”) och översatt till engelska med inläsning av den skotska skådespelerskan Anna Guthrie. Ljudboken är ljudlagd med nyskriven musik av Umeå-bandet Cult of luna. Boken är illustrerad av den belgiske konstnären Joris Vanpouke.

Eviga Riket släpps på Cult of lunas eget förlag C.O.L. Press den 23
februari 2010.

Berättelsen handlar om Holger Nilsson.

Holger Nilsson levde större delen av sitt liv i sluten psykiatrisk vård på
Umedalens sjukhem. Han dömdes mot sitt nekande för dråp på sin hustru, efter en tragedi som utspelade sig innan andra världskriget i byn Yttre Åkulla norr om Umeå. Under sin vistelse på Umedalen skrev han ner sin version av det inträffade.

Umedalens sjukhem är sedan en tid nedlagt och huset fylls nu av replokaler, konstateljéer och annan kulturell verksamhet. Det var här vi repade under några år, det var här som vi fann vad som skulle bli vårt sound. Det var också här vi, av en slump, kom över Holgers dagbok i en kvarglömd kartong i ett nästintill tomt förrådsutrymme. Texterna var fragmentariska och bitvis obegripliga. Men vi kunde inte låta bli att dras in i hans mörka värld, en värld som uppenbarligen tedde sig högst verklig för honom. Vi strukturerade upp händelserna tillsammans med anteckningarna och fick ihop det hela till en berättelse. Vi gjorde ett album, Eternal Kingdom (2008), enbart baserat på hans texter om det Eviga Riket. Och det är samma berättelse som vi nu återvänder till, men denna gång i en annan, något utförligare, skrud.

Denna bok är baserad på Holgers verkliga levnadsöde i Yttre Åkulla och hans dagboksanteckningar om Eviga Riket, samt vår dramaturiska bearbetning av dessa två helt motstridiga källor till vad som egentligen skedde den där tragiska hösten. Det är alltså inte vår berättelse i grunden, men viktigt är också att komma ihåg att det inte heller är Holger Nilssons egen berättelse. Vi befinner oss någonstans mitt emellan.

Cult of luna, 2010

Första kapitlet av boken kan höras här:
http://www.cultofluna.com/evigariket/

Rulla till toppen