Converge till Sverige i juli

converge

Det legendariska amerikanska metalcorebandet Converge kommer till Sverige i juli för tre spelningar i våra största städer tillsammans med kollegorna i Kylesa, Gaza och norska Kvelertak.

CONVERGE
Att dra musiken till extremer har alltid varit ett definierande karaktärsdrag för hård musik i alla dess former. I synnerhet de senaste decennierna har utvecklingen gått ut på att konstant tänja gränserna för hur musik kan framföras och brutaliseras. Det är en sådan roll dessa musikaliska subkulturer tagit som sin mission: att chocka, ruska om och genom att inte låta sig tämjas utgöra ett uttryck för frihet.
Men visst känns det ibland som att vi kommit till en punkt där det är svårt att bli överraskad? Det ska mycket till för att göra oss häpna över musikaliska extremiteter – vi har liksom hört världens värsta, brötigaste oväsen några gånger nu, och bara skrän bakar liksom ingen kaka längre.
Det kan kännas tungt. Man VILL ju baxna, men får konstatera att kittlingarna avtagit, precis som i ett förhållande när förälskelsen lagt sig.

Tack, vördnad och förundran bör därför tillägnas Converge från Boston. Converge kan vara världens mest extrema band. Deras musik är inte något udda experiment som skär sönder trumhinnor med lågfrekventa ljud eller krossar glas med hög diskant; här handlar det om en tämligen ordinär bandkonstellation som har en stolt konstant i hardcore och metal.

Men Converge lyckas gång på gång, skiva efter skiva, överträffa sitt eget extrema uttryck så till den milda grad att det är svårt att förstå hur människor kan förmedla sådan total kross med blott gitarr, bas, trummor och sång. Ens mun liksom snörps, käkarna går i lås och ögonen spärras upp i ren affekt.
Converge har en skrälldus plattor på meritlistan, och även om tidiga plattor som ”Petitioning the empty sky” och ”The poacher diaries” är oumbärliga, är det senare års ”You fail me”, ”No heroes” och busfärska ”Axe to fall” som verkligen förmedlar en känsla av att brännas till kol i elektriska stolen – utan att göra avkall på rytmik eller sväng och på samma gång vara skruvat catchy. Converge är på sätt och vis en arketyp i hardcoregenren: detta är ett band som tagit fasta på den faktiska betydelsen av ordet ”hardcore” utan att ens vara medvetna om begränsningar eller de trötta upprepningar som ofta skapas när det som från början är alternativt blir etablerat.

Och live? Glöm det grabben. Alla som såg bandet på Hultsfred 2007 vet att man inte kommer från en Converge-konsert riktigt lika sammansatt som man kom dit.
Det kommer att grillas, hackas och bankas. Det kommer att göra ont. Jävligt ont.

KYLESA
Kylesa må inte vara tillnärmelsevis lika extrema som Converge, och har väl inte egentligen ambitionen att vara det heller. Men den seglivade punk/metal/sludge-slusken från hetfuktiga Savannah i Georgia har efter en massa år, plattor och turnerande kommit att bli en av den amerikanska hårdrockens mest inspirerade inslag. Men hur man definierar den här typen av modern, semi-melodisk hård rock är svårt. Precis som Mastodon har något svårbeskrivligt i sitt sound som transcenderar vanliga metaladjektiv som tungt, tufft och riffigt, är Kylesa svintuffa, smarta och breda utan att vara vare sig mjällproggiga eller enkelspåriga. Vi rekommenderar senaste plattan ”Static tensions” för den som vill få ett bevis på att de mest visionära banden finns inom hårdrocken. Sist vi såg dem live hade de två trummisar, sjukligt medryckande.

GAZA
Gaza, jänkare även de, har också funnits med ett tag. Känns nästan konstigt. Bandets hatiska, dystopiska kompott av hardcore, sludge och grindcore lyser av sådant mörker och dissonans att man skulle kunnat tro att de slängt sig utför ättestupan enbart för att slippa lida mer. För stackare utanför den underbara, bakvända världen som är hårdrock betyder detta att Gaza är svinbra och under inga omständigheter får missas. Vi upprepar: missa ej.

KVELERTAK
Som för att förbereda barometern på storm inleder norska Kvelertak (vi vet – vad fan heter band nuförtiden egentligen?), vars debuterande kallskänk faktiskt producerats av ingen mindre än Converges Kurt Ballou . Inte konstigt, därför, att den ganska unika smältugn av smittsamma rockhymner, hardcore, klassisk hårdrock och gamla skolans black metal som oljeborrarna från Stavanger blästrar ur sina instrument har det där skräpiga, skitiga ljudet man känner från Converges plattor.
Kvelertak har en annan betydelsefull kvalité: det är längesedan vi hörde sådan genuin spelglädje rinna ur högtalarna, och om man ska döma av musiken lär deras gig bli någon konstig blandning av rockpartyeufori och bittert elände.
Vi är sjukt peppade på att se det här bandet. Våga inte ge dem din förbandsnonchalans.

Konsertdatum
20 juli – Göteborg, Brew House
21 juli – Stockholm, Debaser Slussen
22 juli – Malmö, Debaser Malmö

Närmare information om Converges Sverige-spelningar samt biljetter hittar du här

Rulla till toppen