Audition för YouTube Symphony Orchestra

YouTube startar nu en ny global online audition för att kunna bilda “YouTube Symphony Orchestra 2011” (youtube.com/symphony). Detta sker i samarbete med den kände dirigenten Michael Tilson Thomas och flera kända musikinstitutioner som bland annat London Symphony Orchestra, Sydney Symphony och Berliner Philharmoniker och presenteras av Hyundai.

YouTube Symphony Orchestra 2009 blev en stor succé efter att vi fick in tusentals med bidrag från hela världen som sedan ledde till att mer än 90 musiker från 30 länder fick spela inför ett utsålt Carnegie Hall i april 2009.

De amatörmusiker som väljs ut för att medverka denna gång kommer att få åka till Sydney för en vecka av repetitioner och lektioner i Sydney Opera House under mars 2011. Veckan avslutas sedan med en föreställning den 20 mars i Sydney Opera House. Konserten dirigeras av Michael Tilson Thomas och streamas live på YouTube.

Vår online audition öppnar 13 oktober 2010 och avslutas 28 november 2010. Musiker från hela världen bjuds in att delta genom att ladda upp videofilmer på dem själva spelandes sitt instrument. Vi råder musikerna att välja ett stycke musik som på bästa sätt visar deras musikaliska och tekniska förmåga. Nytt för i år är att vi har ytterligare en tävlingskategori där vi söker soloimprovisatörer. I denna sektion kan musiker av valfritt instrument ladda upp en improvisation som är baserad på den nya kompositionen “Mothership” av kompositören Mason Bates. Vinnaren får äran att framföra sitt solo under föreställningen i Sydney Opera House. En expertjury som består av musiker från ledande orkestrar runt om i världen kommer att ta fram semifinalisterna i båda kategorierna.

YouTube-användare kan rösta på semifinalisterna online från 10 december 2010 till 17 december 2010. De musiker som sedan väljs ut från dessa semifinalister namnges 11 januari 2011 på YouTube. För de officiella reglerna vänligen gå till vår YouTube Symphony Orchestra Channel.

Dirigenten Michael Tilson Thomas säger: “Vi undersöker hur klassisk musiks 1200-åriga tradition kan träda in i en högteknologisk värld och vad detta kommer att innebära för dess uppdrag och arv. YouTubes symfoniorkester i Carnegie Hall var första steget i den processen. YouTubes symfoniorkester 2011 i Sydney Opera House kommer att bli nästa steg när vi försöker expandera utanför replokalen, bortom konserthuset och få kontakt med en global publik.”

”Detta är ett magiskt sätt att sammanföra och inspirera människor. Förra året hjälpte vi till med att ifrågasätta normerna för en hel bransch, och tillhandahöll en digital mötesplats för klassiska musiker runt om i världen. Under 2011 vill vi se hur det musiksamhälle som existerar online samverkar för att skapa något verkligt speciellt genom det här projektet”, säger Ed Sanders, Senior Marketing Manager på YouTube.

Rulla till toppen