Ásgeir släpper nytt album

Ásgeir har sedan sin succé i hemlandet förra året fortsatt att imponera vart han än har åkt och fortsätter nu sitt segertåg ut i resten av Europa. Med sina knappt tjugo fyllda år slog han förra året Islands rekord för snabbast säljande album av en isländsk artist. Med statistik som visade att ungefär 10 % av den isländska befolkningen ägde hans skiva i slutet på förra året. Med debuten kammade han dessutom hem inte mindre än fyra priser på Iceland Music Awards, bland annat för bästa album, och blev även nominerad till Nordic Music Prize.

Debutsuccén ”Dyrd í dauðathogn” (isländska) får i början på nästa år ett tillägg i form av en engelsk version, ”In The Silence” som är minst lika bra på engelska som på isländska. Smygstarten av hans världsövertag började redan i våras när han spelade på den amerikanska festivalen SXSW som sedan följdes av den nordiska versionen By:Larm och Sonar. I maj fick han också chansen att vara support till John Grant som tillsammans med Ásgeir också översatte låttexterna på ”Dyrd í dauðathogn” till engelska. Mycket av texten på albumet är dessutom skriven av Ásgeirs 72 åriga pappa.

Ásgeir är en artist med stor musikalisk bredd och talang som trollbundit alla med sin melankoliska men sköna sång. Kombinerat med både elektroniska och organiska element är musiken enkel och luftig. Det är musik som håller lika hög klass som Bon Iver och landsmännen Sigur Rós.

Rulla till toppen