Anna Larsson tilldelas Kungliga Musikaliska Akademiens Internetpris

anna-larsson

Anna Larsson tilldelas Kungl. Musikaliska Akademiens Interpretpris för sin stilsäkra och fantasirika förmåga att inom vitt skilda områden – från barock till vår tids musik – uttrycka maximal känsla och inlevelse. Med sin varma, kongeniala altröst öppnar hon för klangbottnar och dimensioner av oanat slag.”

Roller som Waltraute, Orfeus, Fricka och Delila – men främst urmodern Erda – har tagit henne till ledande operahus i bland annat Berlin, Wien, Salzburg, München, Köpenhamn och Aix-en-Provence. Snart väntar ännu en stor Wagner-roll, Kundry i Parsifal, på La Monnaie i Bryssel med premiär i januari 2011.

På konsertestraden gör Anna Larsson i det närmaste hela repertoaren för alt och orkester, men det är framför allt hennes tolkningar av Gustav Mahlers musik som gjort henne till ett världsnamn.

Kungl. Musikaliska Akademiens Interpretpris delas ut årligen till en artist eller ensemble på högsta konstnärliga nivå och som ses som en nyskapare på sitt instrument och/eller inom sin repertoar.

Priset är på 100 000 kronor och delas ut vid Kungl. Musikaliska Akademiens Högtidssammankomst.

Kungl. Musikaliska Akademien stiftades 1771. Idag är Akademien en fristående institution som förenar tradition med ett aktiv engagemang i dagens musikliv. Den har till uppgift att främja tonkonsten och musiklivet, främst inom utbildning, musikvetenskap och konstnärligt utvecklingsarbete. Akademien är också engagerad i den kulturpolitiska debatten.

Rulla till toppen