Anna Heikkinen & Längtans Kapell släpper debutalbumet ”Omenatango”

En resa till Karelen i sökandet efter rötterna ledde till bildandet av kvartetten Anna Heikkinen & Längtans Kapell. Med en stark konstnärlig integritet och musikaliska bakgrunder inom bland annat argentinsk tango, klezmer och nordisk folkmusik har de nu släpper debutalbumet ”Omenatango” som släpps den 16 mars på Kakafon Records. Albumet är en personlig tolkning av den finska tangotraditionen och bjuder på kraftfull närvaro och ömsint musikalisk dialog.

Anna Heikkinen & Längtans Kapell släpper debutalbumet "Omenatango"
Anna Heikkinen & Längtans Kapell

En längtan efter att förstå finska språket och kulturen

Sångerskan Anna Heikkinen bestämde sig för att söka sina rötter och reste till Karelen. Hon blev förälskad i finska språket och kulturen och ville sjunga finsk tango. Snart bildades kvartetten Anna Heikkinen & Längtans Kapell och tillsammans har de utforskat den finska tangon med stor omsorg om både materialet och var och ens personliga uttryck. De har utvecklat ett avancerat, innerligt samspel och ett eget sound.

Musik som berättar om saknad och längtan

Kvartetten har turnerat flitigt runt om i landet med musikföreställningen ”Satumaa-Sagolandet”, som bygger på Anna Heikkinens finska familjehistoria. Debutalbumet ”Omenatango” är musiken hämtad ur föreställningen och berättar om saknad efter något förlorat, men också om en längtan, glädje över att finnas till och ett sökande efter meningen med allt som sker.

En musikalisk berättelse om resan till Karelen

Albumet Omenatango är en musikalisk berättelse om Anna Heikkinens resa till Karelen och hennes sökande efter sina rötter. Det är också en hyllning till den finska tangotraditionen och en förhållandevis okänd del av den nordiska musikhistorien. Kvartetten Anna Heikkinen & Längtans Kapell har skapat en unik tolkning av den finska tangon med en stark känsla av kraft, närvaro och ömsint musikalisk dialog. Deras musik är ett uttryck för en längtan och glädje över att finnas till och ett sökande efter meningen med allt som sker. Albumet Omenatango släpps den 16 mars på Kakafon Records och är ett måste för alla som är intresserade av musik, kultur och historia.

Anna Heikkinen & Längtans Kapell består av
Anna Heikkinen
 – sång

Ida Gillner – sopransaxofon, sång, percussion

Leonor Palazzo – cello, sång

Larisa Ljungkrona-Mönttinen – accordeon, sång

Sagt om Anna Heikkinen & Längtans Kapell och föreställningen Satumaa-Sagolandet

“I hypnotiskt sköna arrangemang transformeras mörka erfarenheter till något upphöjt och vackert.”

Peter Grönborg, Borås Tidning, 2/4 2020


Turnédatum

16/3 – Digitalt releaseevent
25/3 – Klubb Baires, Malmö

12-14/5 – Turné i Dalarna (TBA)

___________________________________________

Information om inspelningen:

Inspelad av Linus Andersson, Elementstudion (2022)

Mixad av Johannes Lundberg, Studio Epidemin (2022)

Mastrad av Gustav Davidsson, Studio Glasfågeln (2023)

Med stöd av: Statens kulturråd, Längmanska Kulturfonden, Folkuniversitetet

Rulla till toppen