Alice In Chains till Peace & Love

alice-in-chains-2009

Grungebandet Alice in Chains blev tillsammans med Nirvana, Soundgarden och Pearl Jam ett av de absolut största banden inom den inflytelserika så kallade ”grungerörelsen”. De slog igenom 1990 med albumet Facelift. I höstas kom bandets första studioalbum sedan 1995 och i sommar gör de den enda festivalspelningen på Peace & Love.

Alice in Chains bildades i Seattle 1987 och slog igenom 1990 med albumet Facelift. Den ursprunglige sångaren Layne Staley brottades med ett svårt heroinmissbruk och gjorde ett av sina sista framträdanden med gruppen 1996. Denne avled tragiskt den 5 april 2002, ironiskt nog på årsdagen av en annan av grungens största namn, Kurt Cobain. Alice in Chains upplöstes men återbildades 2005, nu med William DuVall som sångare. Att ersätta en röst och person som Staley är inte lätt men DuVall har nu vuxit in i rollen.

Hösten 2009 släppte bandet sitt första studioalbum sedan 1995 – Black Gives Way to Blue, ett album som hyllats av såväl fans som kritiker och kallats för en storstilad comeback. Staleys ande finns fortfarande med runt Alice in Chains och flera av låtarna handlar om hur starkt hans tragiska bortgång påverkat bandet. Överlag kan dock konstateras att Alice in Chains helt klart återuppstått och står på egna ben.

Alice in Chains har sedan starten sålt 17 miljoner album världen över. De har inspirerat och sått fröet till många andra band, exempelvis Creed, Nickelback, Staind och Godsmack.

Rulla till toppen