Alice Cooper till Storsjöyran

Alice Coopers karriär sträcker sig från det sena sextiotalet fram till idag och spänner över garagerock, glam och metal. Som skräckrockens fader är han en av hårdrockens odiskutabla arkitekter.
Hans visuella och provokativa stil har lagt grunden till det som idag är metal, säger Andréa Wiktorsson, artistbokare på Storsjöyran. Utan Alice inget KISS, ingen Marilyn Manson eller Ozzy Osbourne.

Alice Cooper är alltjämt ett tungt publikdragande namn världen över. Inte minst i Sverige, där han i fjol, med en publik på över 22.000 personer, slog Håkan Hellströms publikrekord på Liseberg i Göteborg. 2011 blev Alice Cooper upptagen i den celebra samlingen ”Rock & Roll Hall of Fame” Storsjöyran blir den enda spelningen i Sverige i sommar.

Johnossi. När Johnossi Storsjöyran 2010 med kort varsel bytte scen från Badhusparken till Stortorget och med bravur fyllde kostymen var det ett kvitto på att bandet tagit steget upp i den stora ligan. Tre år senare finns det ingen tvekan om att Johnossi hör till Sveriges musikelit, ett faktum som cementerades tidigare i år med det nya albumet ”Transitions” mäktiga arenarock.

Ansiktet. R’n’b-duon Ansiktet består av Erik Nordström och Herbert Munkhammar och är aktuella med albumet ”#DENNYARNBMANNEN”, en humoristisk och uppgörelse med r’n’b -genrens könsroller paketerad i en extremt snygg produktion.

Bo Kaspers Orkester. Förra året firade Bo Kaspers Orkester 20 år som band. 20 år av vemodiga melodier och lågmälda vardagsskildringar som pricksäkert fångat det stora i det lilla. Jubileet markerades med släpptes av deras tionde album ”Du borde tycka om mig”. På Yran kommer Bo Kaspers att spela i Cirkustältet, vilket innebär en verkligt intim konsert nära sin publik.

Elliphant. Med sitt futuristiska sound bjuder rapparen Elliphant på ett mish-mash av olika klubbbaserade stilar. På årets Grammisgala uppträdde Elliphant med den stenhårda ”Boom your head up”, en ilsken dänga sprängfylld med pondus och tungt sväng. Elliphant kommer att riva Stora Dans-scenen på Yran i sommar!

Lilla Namo. Kaxiga genusflippen ”Haffa Guzz” blev en enorm succé, spelades flitigt på radio och ledde till en rad oförglömliga klubbspelningar. Hennes snillrika och kompromisslösa rimstil utsågs till ”Årets svenska rap” av Musikguiden och hon blev rejält omskriven i media. Under 2013 har hon nått en ännu större publik genom sitt samarbete med Petter på radiohitten ”King”.

The Nomads. Utan The Nomads inget Hellacopters och inget The Hives. Den svenska rockhistorien skulle se annorlunda ut utan garagerockpionjärerna från Solna som sedan 1980 frälst musikälskare med sin explosiva mix av driven rock n’ roll och självklara melodier. Förra året släpptes första platta på elva år, en lysande uppvisning i vital rock fylld av energi och passion.

Klara för festivalen sedan tidigare är bl a Bad Religion (US), In Flames, Crystal Castles (CAN), First Aid Kit, Mando Diao, Stiftelsen , Ulf Lundell, Darin, Adrian Lux, Olle Ljungström och El Perro Del Mar.

Rulla till toppen